Nieuwe vraag in Familie & Relatie
Gevraagd door De heer - 3 jaar en 8 maanden geleden
2 reacties
Eigen onderneming starten invloed op kinderalimentatie?
Goedendag. Ik ben ongeveer vijf jaar geleden gescheiden en heb vier kinderen van 15, 13, 10 en 7 jaar oud die bij mijn ex-partner wonen. Ik betaalde eerst 610 euro aan kinderalimentatie. Dit is recent na een procedure met een advocaat verlaagd naar 412 euro in verband met de wetswijzigingen. Ik woon momenteel niet samen. Mijn ex-partner woont wel samen. Graag zou ik met een eigen zaak willen beginnen. Heeft dit gevolgen voor het alimentatiebedrag dat ik momenteel betaal? Zijn er voors en tegens in mijn situatie om met een eigen zaak te beginnen?
Goedendag, uw casus komt neer op de vraag of de omstandigheid dat u een eigen bedrijf opstart een relevante wijziging van omstandigheden oplevert voor een wijzigingsverzoek kinderalimentatie? Van belang is hierbij op te merken dat er kennelijk sprake is van een bekende behoeftigheid aan de zijde van uw kinderen en uw ex-partner. Niet duidelijk is of u, als alimentatieplichtige, noodgedwongen bent een eigen bedrijf te starten, (bijvoorbeeld als er sprake is van ontslag) of dat er sprake is van een omstandigheid waarbij u een goede baan vrijwillig opgeeft. In beide situaties is het van belang te weten wat de inkomstenverwachting is voor u, en wat de prognose is voor de komende jaren. Als er zeer positieve verwachtingen zijn, waarbij het oude inkomensniveau wordt geëvenaard, dan heeft het starten van de onderneming bij gelijkblijvende andere draagkracht omstandigheden minder effect op de kinderalimentatie. Als de verwachtingen negatief zijn op de korte termijn is er een belangenafweging noodzakelijk om te maken. Daarbij zal de rechter bij de beoordeling van uw draagkracht uitgebreid stilstaan bij de vraag of het u vrijstaat om een eigen bedrijf op te zetten. Uitgangspunt is volgens de Rechtbank Den Haag in 2009 is dat de alimentatieplichtige met de keus van zijn werkzaamheden rekening dient te houden met de gerechtvaardigde belangen van de alimentatiegerechtigde(n). Dat zal u dus ook moeten doen. De rechtbank Den Haag oordeelde in 2009 dat de man zijn eigen bedrijf mocht opzetten. Doorslaggevend hierbij was dat hij in de slecht draaiende autobranche werkte en connecties heeft in de levensmiddelenbranche, die nog niet had geleden onder de kredietcrisis - een branche waarmee hij ook veel affiniteit had. In beginsel is daarbij te verwachten, dat de man na verloop van tijd weer op zijn oude inkomensniveau zit, zo oordeelde de rechtbank Den Haag. Echter, afgelopen jaar zijn er een groot aantal fiscale wetswijzigingen geweest die voor zowel de kinderalimentatiegerechtigde en -plichtige van belang kunnen zijn, om los van de omstandigheid van het starten van een eigen bedrijf, wijziging van de kinderalimentatie bij de rechtbank te vragen.
L.s., U vraagt of het beginnen van een eigen zaak gevolgen kan hebben voor de alimentatie. In beginsel kan elke relevante wijziging van omstandigheden reden zijn om de alimentatie aan te passen. Of u deze omstandigheden in uw geval echter zodanig zullen wijzigen, is nu nog niet te beoordelen. Aangezien u de beslissing neemt om een eigen bedrijf te starten, meen ik dat dit op de korte termijn geen relevante wijziging van omstandigheden met zich meebrengt. Mocht de onderneming op termijn niet het inkomen generen die u verwacht, dan kan dit wel een reden voor aanpassing zijn. Let wel: Een structureel lager inkomen vanwege een eigen zaak kan een wijziging met zich meebrengen, maar de rechter zal ook kijken naar uw verdiencapaciteit, wat kunt u in redelijkheid verdienen.
Deel deze vraag
Social buttons: 
Vind voor mij de juiste advocaat
U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!

Experts uitgelicht

(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?