Nieuwe vraag in Arbeid & Inkomen
Gevraagd door de heer - 3 jaar en 10 maanden geleden
2 reacties
Kostendelersnorm
Goedendag. Mijn moeder ontvangt bijstand en er wordt de kostendelersnorm toegepast. Sinds 1 september 2015 sta ik elders ingeschreven. Wij hebben een huisbezoek gehad van de sociale dienst, omdat er twijfel was of ik echt verhuisd ben. Er is besloten dat niet is vast te stellen dat ik niet meer bij mijn moeder woon. Dit is niet het geval, want ik woon bij mijn grootouders en sta daar ook ingeschreven. Elke nacht slaap ik bij hen. Toen mijn grootouders op vakantie waren at ik vaak bij mijn moeder. Mijn bureau, bed en kast staan daar nog steeds. Ik sliep in de kamer van mijn opa en oma en daar haal ik de spullen die ik nodig had. Ik heb aangegeven dat als mijn opa en oma terugkomen ik een eigen kamer krijg en dat er ook gerenoveerd wordt door de verhuurder. Op basis hiervan is vastgesteld dat ik bij mijn moeder woon. Kan dit zomaar? Wat is de uitleg van de het begrip wonen of hoofdverblijf in de wet? Dient de sociale dienst niet met onbetwiste bewijzen te komen? In het besluit staat niets van wetsregels of wat dan ook. Er wordt alleen aangegeven dat niet is vast te stellen dat ik apart van mijn moeder woon. Hoe zit het met de motiveringsplicht? Ik heb op eigen verzoek het rapport opgevraagd. Dienen de sociale dienst dit niet bij te voegen in het besluit? Ik heb nog een week de tijd om inhoudelijk bezwaar te voeren. Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat de kostendelersnorm (met terugwerkende kracht) niet wordt toegepast?
Hallo, De sociale dienst doet divers onderzoek en kan op basis van verschillende gegevens de conclusie trekken dat je bij je moeder woont, ook al ben je daar niet ingeschreven. De sociale dienst hoeft dit dus niet eerst te bewijzen. Vermoedens die onderbouwd worden door onderzoek zijn in principe voldoende. Tegen het besluit kun je (jouw moeder) bezwaar indienen en zelf het bewijs aanleveren dat je niet bij je moeder woont. De sociale dienst moet in het besluit wel voldoende aangeven hoe ze tot het besluit zijn gekomen (zorgvuldigheidsbeginsel, motiveringsbeginsel). Alle documenten hoeven niet meegeleverd te worden door de sociale dienst. Die kun je wel opvragen. Wat je kunt doen is eerst binnen de gestelde termijn pro forma bezwaar indienen (bezwaarschrift met jouw gegevens en de gegevens over het besluit, maar nog niet de argumenten die je in bezwaar wilt aanvoeren). Daarna kun je de gronden van bezwaar (aanvullend bezwaarschrift) indienen. Zo heb je wat meer tijd om het bewijs bij elkaar te krijgen en de argumenten van bezwaar op te stellen. Ook getuigen-verklaringen kunnen overigens bijdragen aan het bewijs. Voor nader juridisch advies of rechtsbijstand in deze zaak kun je met mij contact opnemen. Hartelijke groet, Saskia van de Griek, tel. 0546-890110.
Beste, Dit is geen eenvoudige vraag omdat aan de hand van onderzoek, feiten maar ook vermoedens de sociale dienst tot een bepaalde conclusie komt en het is aan je moeder om het bewijs te leveren dat het anders is, en dus dat jij er niet woont. Als je in bezwaar gaat, moet je het hele dossier opvragen, dat wordt niet automatisch met het besluit mee gestuurd. Je kunt eerst pro forma in bezwaar gaan en pas later de gronden van het bezwaar indienen, dan heb je in elk geval de termijn van 6 weken gehaald en heb je zelf meer tijd je bewijs te verzamelen. En ja, een besluit moet gemotiveerd zijn, er moet grondig onderzoek te zijn gedaan, er moet een belangenafweging plaatsvinden. Als dat niet het geval is, formuleer je op basis daarvan je gronden. Het besluit is onvoldoende gemotiveerd want..... enzovoorts. Maar een dergelijke kwestie is grotendeels een feitelijk verhaal omdat je moet aantonen dat je ergens wel of niet woont, c.q. je hoofdverblijf hebt. Als u meer advies of juridische bijstand wilt, kunt u contact opnemen. Vriendelijke groeten, Monica Timmermans 06 1436 1430
Deel deze vraag
Social buttons: 
Vind voor mij de juiste advocaat
U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!

Experts uitgelicht

Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?