Zakelijk

Monstertruck of Monstervergunning?

Minou Woestenenk
3 October 2014
GRATIS KENNISMAKING
Afgelopen weekend zal velen in het geheugen gegrift staan. Een monstertruck reed, bij een stuntmiddag in de gemeente Haaksbergen, zomaar het publiek in. Met afschuwelijke gevolgen. Op Twitter voerde ik enige discussie over de mogelijke aansprakelijkheid van de gemeente. En later las ik een artikel op nu.nl.  Wat ik in dat artikel las, inspireerde mij tot een enkele opmerking hierover in deze blog. Niet om gelijk te krijgen. Maar wel om u, als lezer, kort te vertellen over 'de andere kant' van bepaalde opvallende passages.   Onvoldoende gegevens in de aanvraag? "De monstertruck was genoemd in de vergunning, maar er was niet duidelijk wat die nu precies ging doen" en "daardoor was de aanvraag op meer manieren interpreteerbaar"... Nou, gemeente, daar is artikel 4:5 Awb voor bedoeld: als de aangeleverde gegevens onvoldoende zijn voor de beoordeling van de aanvraag, kun je altijd nog besluiten die aanvraag niet te behandelen. Dat had dus kennelijk hier moeten gebeuren.   Advies nodig van brandweer en/of politie bij evenementenvergunning? "de ambtenaar had geen advies gevraagd aan politie of brandweer"... Nou, gemeente, dat is een vreemde zaak bij vergunningverlening op grond van de APV... Er had advies gevraagd moeten zijn!   Handelde de gemeente onrechtmatig? Ook een op zichzelf rechtmatige vergunning kan onrechtmatig jegens derden zijn. De vergunninghouder mag in beginsel vrij gebruik maken van de aan hem verleende vergunning, MAAR... er kan onder bijzondere omstandigheden aanleiding zijn om daarvan af te wijken. In deze situatie waren immers dermate weinig veiligheidsmaatregelen getroffen, dat dit, gelet op de extreme gevolgen van het ongeluk daardoor, de vergunningverlener wel degelijk aan te rekenen kan zijn geweest dat niet de juiste voorschriften zijn gesteld.
Minou Woestenenk
Ik ben bewust 'anders' dan andere advocaten. Lees maar. Woestenenk Legal is 'de advocaat die naar u toe komt' ! Omdat ik problemen oplos op het gebied van omgevingsrecht (milieu en ruimtelijke ordening), is het al jaren mijn gewoonte om zo snel mogelijk ter plaatse te gaan kijken. Ik ben dat namelijk al sinds 1991 gewend te doen in mijn rol als bedrijfsadviseur, ambtenaar en politica. Vaak zie ik dingen die mij (nog) niet verteld zijn en/of niet op tekening staan en/of niet duidelijk uit het verhaal van de cliënt naar voren zijn gekomen, maar die wél juridisch van belang zijn. Maar ook als een ambtenaar ten onrechte ontslagen is, of als een uitkeringsgerechtigde mij heeft gevraagd hem of haar te helpen, is het vaak prettiger als ik bij de mensen thuis kom of op een andere locatie afspreek. Het kan ook op kantoor. Daarnaast werk ik graag samen met mijn cliënt, soms ook in combinatie met andere (technische) adviseurs op het gebied van vergunningaanvragen, geluid, geur, water of bouwkundige aspecten. Tenslotte probeer ik altijd zoveel mogelijk met vaste prijzen te werken. Als dat niet lukt, ben ik in ieder geval altijd transparant in mijn tijdsbesteding en kosten. Ik kan dan ook de cliënt daarover op elk moment in het project informeren. Daar zijn altijd afspraken over te maken.

Gerelateerde berichten

Regelmatig word ik benaderd met vragen over de tarieven en vrijstellingen voor de erf- en schenkbelasting in 2015. Hieronder zal ik de tarieven...
In dit artikel wordt aandacht besteed aan de (juridische) gevolgen van het elektronisch verwerken van gegevens. Het verwerkingsbegrip omvat alle...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.