Zakelijk

Bedrijven worden steeds vaker en met steeds hogere claims geconfronteerd

Melanie Hermes
3 April 2017
Het morsen van hete koffie in een fastfoodrestaurant: (in eerste instantie toegewezen) claim van 2,9 miljoen dollar. Het kwijtraken van een broek door een stomerij: claim van 67 miljoen dollar. Het te beroemd maken van look-a-like Michael Jordan: claim van 832 miljoen dollar. Bedrijven in met name de Verenigde Staten zien de meest absurde claimbedragen in rekening gebracht. Toch moeten ook bedrijven in andere landen bedacht zijn op een groeiend aansprakelijkheidsrisico. Allianz deed onderzoek. Het onderzoek In de Allianz Risk Barometer 2017 wordt een vooruitblik gegeven op de belangrijkste risico’s waar hedendaagse bedrijven mee te maken kunnen krijgen. Er is gebruik gemaakt van de kennis en kunde van meer dan 1200 risico-experts, verspreid over meer dan 50 landen. Allianz kan de antwoorden van de risico-experts toetsen aan haar eigen gegevens, nu zij wereldwijd onder andere als verzekeraar actief is. Zij weet dus als geen ander welke claims vaak bij bedrijven worden ingediend en waar de onderneming dus op moet anticiperen. Serieuze bedreigingen Uit het onderzoek komt naar voren dat cybercrime een serieuze bedreiging vormt voor bedrijven, als ook (dreiging van) terrorisme. Deze risico’s leggen vaak de onderneming volledig lam en zijn daardoor groot in omvang. Ondernemers denken nog vaak dat brand en weersomstandigheden het grootste risico tot bedrijfsplatlegging vormen en overzien daardoor de overige gevaren mogelijk onvoldoende. Na het platleggen van de onderneming geldt als grootste risico de ontwikkelingen binnen de markt. Nieuwe concurrenten die de markt betreden en marktstagnatie brengen risico’s met zich. Eveneens een belangrijke risico in het rijtje vormt de introductie van nieuwe wet- en regelgeving en ook reputatieschade staat nog altijd in de top 10. Hoge schadelast Dat de bedragen waar het om gaat niet mals zijn, blijkt eveneens uit het rapport. In 2015 heeft terrorisme wereldwijd maar liefst 89,6 biljoen euro gekost. Een stroomonderbreking kost een bedrijf gemiddeld 1,2 miljoen euro. Gelukkig komt het heel zelden voor, maar als er sprake is van vandalisme of rellen kost dit uw bedrijf gemiddeld 3,8 miljoen euro. Steeds vaker wordt de Amerikaanse claimcultuur als voorbeeld gekozen, zodat ook in Europa de gemiddelde schadelast fors stijgt. Voorkomen beter dan genezen Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Verzekeraars dekken namelijk lang niet alle kosten die worden gemaakt nadat zich een risico heeft verwezenlijkt. Voldoet u namelijk niet aan de laatste wet- en regelgeving omdat u hebt bezuinigd op goed juridisch advies? Dan komen boetes, bedrijfssluitingen en meer doorgaans voor uw eigen rekening. Heeft een klant u aansprakelijk gesteld, maar doet u hier niets mee, dan kunt u ernstige reputatieschade oplopen indien de klant besluit over u te lagen op social media.
Melanie Hermes
mr. A.C. (Melanie) Hermes is werkzaam als advocaat binnen ESQ Advocaten te Oudenbosch. Zij is in maart 2014 afgestudeerd aan Tilburg University binnen het Ondernemingsrecht en Privaatrecht. Melanie was eerder als juridisch medewerker werkzaam binnen ESQ Advocaten en voert een algemene praktijk met de nadruk op het civiele recht. Melanie over de advocatuur: ''Mij is vaak de vraag gesteld waarom ik voor de advocatuur heb gekozen. Hier kan ik geen kort antwoord op geven. De afwisseling tussen het uitgebreid adviseren van de cliënt en het ferm benaderen van de wederpartij speelt een rol, maar bovenal de continue uitdaging van het vergroten van mijn juridische kennis, zodat ik deze kennis in kan zetten voor diegenen voor wie zij het verschil kan maken. Of u nu een ondernemer bent of een particulier, ik ben er voor u."

Gerelateerde berichten

In dit artikel wordt aandacht besteed aan de (juridische) gevolgen van het elektronisch verwerken van gegevens. Het verwerkingsbegrip omvat alle...
In dit artikel wordt aandacht besteed aan de (juridische) gevolgen van het elektronisch verwerken van gegevens. Het verwerkingsbegrip omvat alle...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.