Vastgoed & Bouwen

Bemiddelingskosten bij verhuur woonruimte. Mag dit nou wel of toch niet?

Hans Hinnen
10 February 2016
Mag een woningbemiddelaar, zoals een makelaar, nu wel of geen bemiddelingskosten (met een duur woord courtage) in rekening brengen bij de huurder die reageert op een advertentie van een bemiddelingsbureau? Kantonrechters gaven in het verleden verschillende uitspraken. Begin dit jaar wilde een rechter in Den Haag wel eens weten wat onze hoogste rechter, De Hoge Raad, er van vond. Zo moest de kwestie voor eens en voor altijd duidelijk zijn. De situatie Waar gaat het om? Een bemiddelaar zet een advertentie op zijn site, maar spreekt met een huurder die reageert af dat de huurder de bemiddelingskosten moet betalen. Dat is dan mooi voor de verhuurder. Die komt zo makkelijk en zonder zelf te zoeken aan een huurder en hoeft er niks voor te betalen. Er is immers door hem ook geen opdracht voor gegeven. De huurder draait dus op voor de bemiddelingskosten, maar heeft eigenlijk geen keus. Hij zoekt immers woonruimte en is al blij dat hij wat heeft gevonden. Maar mag dit nu allemaal zo? ‘Mag niet’ zegt de Hoge Raad Op 16 oktober j.l. oordeelde de Hoge Raad van niet. Men vond dat er feitelijk tussen de verhuurder en de bemiddelaar een bemiddelingsovereenkomst van kracht is geworden, ook zonder contract. Van zo’n overeenkomst is al sprake als met goedvinden van de verhuurder een advertentie op de website wordt geplaatst, omdat daarin volgens de Hoge raad een opdracht ligt besloten om een huurder te vinden en daarmee een huurovereenkomst te sluiten. Dus er is sprake van opdracht, hoewel die niet is gegeven. Wie betaalt de bemiddelaar? Vervolgens wees de hoogste rechter er op dat in zo’n geval een bepaling in de wet stelt dat de bemiddelaar geen recht op loon heeft als de huurder een consument is. Anders gezegd, de bemiddelaar mag geen twee heren dienen, zowel de verhuurder als de huurder, en behoort eigenlijk de verhuurder een rekening te sturen voor zijn bemiddelingsactiviteiten. Redelijk of onredelijk? Er is veel onrust ontstaan door deze uitspraak, want deze zet de deur op een kier om ook overeenkomsten uit het verleden aan de rechter voor te leggen voor vernietiging. Maar zeg nou zelf: Als je een ander een huurder laat zoeken, is het toch ook redelijk dat je daarvoor een passende vergoeding betaalt en dat je die niet verhaalt bij de huurder. Of vindt u dat hoe dan ook de huurder daarvoor zou moeten opdraaien?
Hans Hinnen
Hans Hinnen is sedert 1981 verbonden aan RWV Advocaten. Hij trad in 1986 toe tot de maatschap en werkt in de Secties Vastgoed en Bestuursrecht, waarin alles wat met onroerend goed te maken heeft, wordt behandeld.

Gerelateerde berichten

Op 13 januari 2016 is de ‘wet dubbele bemiddelingskosten’ gepubliceerd, welke wet het berekenen van dubbele bemiddelingskosten door bemiddelaars...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.