Letselschade

Fietser niet altijd beschermd na botsing met auto

Melanie Hermes
1 February 2017
Wie denkt dat hij als fietser altijd in zijn gelijk staat na een botsing met gemotoriseerd verkeer kan van een koude kermis thuiskomen. Zo ook de wielrenner uit de volgende casus. Een doorgaande weg met in het midden een groenstrook en aan beide zijden een rijbaan komt in haast iedere gemeente wel voor. Veel van deze wegen hebben een oversteekplaats voor fietsers. Zo ook in dit geval. De betreffende gemeente heeft de groenstrook ingezaaid, maar daarna niet meer gesnoeid of gemaaid. Hierdoor is de begroeiing flink de lucht in geschoten. Een fietser die rechtop op z’n fiets zit komt nog wel boven de begroeiing uit. Een wielrenner die voorovergebogen op de fiets zit dus niet. De fietser moet voorrang geven aan al het verkeer op de doorgaande weg. Het is dus niet alleen lastig dat de automobilist de wielrenner niet kan zien naderen, de wielrenner kan ook niet goed zien of hij voorrang moet verlenen. U raadt het al, een wielrenner komt in botsing met een auto. De wielrenner denkt te worden beschermd door artikel 185 Wegenverkeerswet, waarin is bepaald dat de eigenaar of houder van een motorrijtuig verplicht is om de schade van een persoon of zaak te vergoeden, tenzij er sprake is van overmacht. De verzekeraar van de automobilist denkt hier anders over en start een procedure, waarin zij zich op de situatie van overmacht beroept. De wielrenner voert verweer en stelt dat de automobilist ook bijvoorbeeld een kind niet had kunnen zien naderen en daarom had moeten anticiperen op de naderende fietsersoversteekplaats. Bovendien had de automobilist nog meer rechts moeten houden en bijvoorbeeld moeten claxonneren ter hoogte van de oversteekplaats. De rechter gaat niet mee in dit verweer van de fietser. De fietsersoversteekplaats was namelijk niet in (de buurt van een) woonwijk gelegen, zodat hier niet zo snel onbegeleide kinderen zullen fietsen. Meer rechts houden door de automobilist had geen oplossing geboden, nu de snelheid van zowel de fietser als de automobilist te hoog lag om nog op tijd te kunnen stoppen. Overigens reed de auto slechts 30 km/u waar 50 km/u was toegestaan. De wielrenner daarentegen heeft bij het naderen van de oversteekplaats zijn schoenen niet losgeklikt en leek dus niet voornemens te stoppen. Claxonneren is niet zonder meer toegestaan en moet dus achterwege blijven. Alles bij elkaar kan er worden geconcludeerd dat er sprake is van een situatie van overmacht aan de zijde van de automobilist. De wielrenner krijgt daarom niet zijn (volledige) schade vergoed. Let dus ook als fietser of voetganger altijd goed op in het verkeer en ga er niet klakkeloos van uit dat u op grond van de wet toch wel wordt beschermd. Heeft u een vergelijkbare situatie meegemaakt als fietser, voetganger of juist als automobilist en wilt u weten wie nu eigenlijk de schade dient te vergoeden? Bel of mail mij dan geheel vrijblijvend voor advies.
Melanie Hermes
mr. A.C. (Melanie) Hermes is werkzaam als advocaat binnen ESQ Advocaten te Oudenbosch. Zij is in maart 2014 afgestudeerd aan Tilburg University binnen het Ondernemingsrecht en Privaatrecht. Melanie was eerder als juridisch medewerker werkzaam binnen ESQ Advocaten en voert een algemene praktijk met de nadruk op het civiele recht. Melanie over de advocatuur: ''Mij is vaak de vraag gesteld waarom ik voor de advocatuur heb gekozen. Hier kan ik geen kort antwoord op geven. De afwisseling tussen het uitgebreid adviseren van de cliënt en het ferm benaderen van de wederpartij speelt een rol, maar bovenal de continue uitdaging van het vergroten van mijn juridische kennis, zodat ik deze kennis in kan zetten voor diegenen voor wie zij het verschil kan maken. Of u nu een ondernemer bent of een particulier, ik ben er voor u."

Gerelateerde berichten

Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.