Klanten & Leveranciers

Mijn klant claimt dat zijn handtekening is vervalst, wat nu?

Melanie Hermes
2 September 2015
Steeds meer handelingen in uw praktijk gebeuren op afstand. Uw klant kan digitaal een verzekering aanvragen en door enkele formulieren in te vullen kan schriftelijk een wijziging worden doorgevoerd. Kortom, een bezoek aan uw kantoor zal nog slechts in uitzonderingsgevallen plaatsvinden. Dit brengt echter een groot risico met zich mee, want wat nu wanneer (de partner van) uw klant achteraf claimt dat zijn of haar handtekening is vervalst? Levensverzekering In een zaak welke eerder is behandeld door de rechtbank Den Haag stond deze vraag centraal. Tijdens hun relatie sluiten een man en een vrouw twee levensverzekeringen af. De kinderen van de vrouw, welke uit een andere relatie komen dan de relatie met deze man, worden als verzekerden onder de polis opgenomen. De man onderhoudt doorgaans de contacten met de verzekeraar. Hoewel de relatie tussen partijen niet wordt beëindigd, vertrekt de man voor onbekende duur naar Spanje. Een klein jaar later verzoekt hij de verzekeraar per brief beide levensverzekeringen af te kopen, vergezeld van een tweetal door hem ondertekende aanvraagformulieren en de opgave van een buitenlands rekeningnummer. Kopie legitimatiebewijs De verzekeraar vraagt een kopie legitimatiebewijs van de vrouw op, als ook beide aanvraagformulieren voorzien van een handtekening van de vrouw. Dit vraagt zij echter niet bij de vrouw rechtstreeks op, maar doet zij via de man. De man voldoet aan dit verzoek en de afkoopsom wordt overgemaakt op de opgegeven buitenlandse rekening. Weer een klein jaar later wordt alsnog de relatie tussen partijen beëindigd en raakt de vrouw ervan op de hoogte dat de levensverzekeringen zijn afgekocht, waarbij het geld aan de man is toegekomen. De vrouw vordert betaling van de afkoopsom, onder andere omdat haar handtekening zou zijn vervalst en de verzekeraar dus niet aan haar zorg- en onderzoeksplicht heeft voldaan. Oordeel rechter De rechtbank oordeelt echter anders. Een verzekeraar hoeft geen onderzoek te doen of de handtekening op het aanvraagformulier overeenstemt met de handtekening zoals deze op het legitimatiebewijs is vermeld. Een redelijk handelend en redelijk bekwaam verzekeraar mag namelijk veronderstellen dat een kopie van het legitimatiebewijs alleen beschikbaar is na toestemming van de betreffende persoon. Het ligt in de risicosfeer van de vrouw wanneer de man onrechtmatig het legitimatiebewijs heeft gekopieerd, dit kan niet aan de verzekeraar worden toegeworpen. Pas wanneer er duidelijke signalen zouden zijn dat er een risico van vervalsing bestond, had de verzekeraar meer onderzoek moeten doen. De rechtbank raadt de vrouw aan om haar claim bij de man neer te leggen.
Melanie Hermes
mr. A.C. (Melanie) Hermes is werkzaam als advocaat binnen ESQ Advocaten te Oudenbosch. Zij is in maart 2014 afgestudeerd aan Tilburg University binnen het Ondernemingsrecht en Privaatrecht. Melanie was eerder als juridisch medewerker werkzaam binnen ESQ Advocaten en voert een algemene praktijk met de nadruk op het civiele recht. Melanie over de advocatuur: ''Mij is vaak de vraag gesteld waarom ik voor de advocatuur heb gekozen. Hier kan ik geen kort antwoord op geven. De afwisseling tussen het uitgebreid adviseren van de cliënt en het ferm benaderen van de wederpartij speelt een rol, maar bovenal de continue uitdaging van het vergroten van mijn juridische kennis, zodat ik deze kennis in kan zetten voor diegenen voor wie zij het verschil kan maken. Of u nu een ondernemer bent of een particulier, ik ben er voor u."

Gerelateerde berichten

In dit artikel wordt aandacht besteed aan de (juridische) gevolgen van het elektronisch verwerken van gegevens. Het verwerkingsbegrip omvat alle...
In dit artikel wordt aandacht besteed aan de (juridische) gevolgen van het elektronisch verwerken van gegevens. Het verwerkingsbegrip omvat alle...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.