Familie & Relatie

Jouw kinderen de dupe van de scheiding?

Geert de Haas
7 May 2014
Kinderombudsman Marc Dullaert heeft een rapport geschreven met hierin een opvallend advies: ouders moeten verplicht mediation volgen wanneer zij gaan scheiden. Deze mediation komt bovenop het al verplichte ouderschapsplan en dient ter bescherming van de kinderen. Veel kinderen zouden namelijk onnodig worden geschaad doordat hun ouders op een vervelende manier uit elkaar gaan en zij de belangen van het kind hierbij uit het oog verliezen.   De totstandkoming van het ouderschapsplan De kinderombudsman wil dat alle ouders die besluiten te scheiden ten minste een sessie volgen bij een mediator of overlegscheidingspraktijk. In deze sessie moeten de ouders worden ingelicht over de gevolgen van hun echtscheiding voor de kinderen. Daarnaast wordt van de ouders verwacht dat ze samen met de professional afspraken maken over de opvoedingstaken.   Mocht de mediator of medewerker van de overlegscheidingspraktijk merken dat de ouders niet gezamenlijk tot afspraken kunnen komen, dan wil de kinderombudsman dat er een bijzonder curator wordt benoemd die de belangen van het kind behartigt. Ouders en kinderen worden dan alsnog zoveel mogelijk gezamenlijk bij de te maken afspraken betrokken, maar een door de rechtbank benoemde curator zorgt dat dit ook echt met het oog op de belangen van het kind gebeurt.   De inhoud van het ouderschapsplan In het ouderschapsplan moeten naast een verdeling van de taken voortaan ook meer inhoudelijke afspraken worden gemaakt. Dit zijn afspraken over hoe bijvoorbeeld belangrijke beslissingen die het kind aangaan worden genomen. Het idee dat alle opvoedingstaken voor 50% tussen beide ouders moet worden verdeeld wordt losgelaten, omdat de kinderen vaak juist gebaat zijn bij een meer flexibele verdeling. Overigens moet gelijkwaardigheid tussen beide ouders voorop blijven staan en moeten kinderen met hun beide ouders een goede en veilige band op kunnen bouwen.
Geert de Haas
Specialist in zaken waarmee ondernemers te maken krijgen: Contracten, Incasso's, Samenwerkingsverbanden, Geschillen, Arbeidsrecht. Mijn doel is steeds een optimale oplossing te vinden binnen de krachtsverhoudingen waarmee u als ondernemer te maken heeft. Ik vind mijn beroep leuk omdat ik het leuk vind om te winnen. En iedere dag opnieuw heb ik weer kans om te winnen.

Gerelateerde berichten

Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....
Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.