Intellectueel Eigendom

Illegaal downloaden hard aangepakt: ben jij ook aansprakelijk?

De Advocatenwijzer
26 February 2016

Het downloadverbod

Is illegaal downloaden wel legaal? Misschien een rare vraag, maar menig Nederlander vraagt het zich toch af.

Het downloadverbod van het Europese Hof van Justitie uit april 2014 heeft er voor gezorgd dat het downloaden niet meer legaal is in EU-landen. Illegale downloaders werden vanaf die datum per direct strafbaar. Sinds de uitspraak hebben verschillende organisaties beperkte successen geboekt in het handhaven van het downloadverbod.

 

De grote vissen

Stichting Brein, een private Nederlandse organisatie die zich inzet tegen inbreuken op intellectuele eigendomsrechten, kiest er voor om “de grote vissen” aan te pakken. De grote uploaders zijn als eerst aan de beurt en worden gedagvaard. Onlangs heeft Stichting Brein haar grootste succes tot nu toe behaald. Een Nederlandse KAT-uploader heeft met Stichting Brein een schikking getroffen en al zijn illegale content van de Torrent website Kickass Torrents afgehaald.

 

Individu aan de beurt

Dutch Filmworks, één van de grootste filmdistributeurs van Nederland, is een campagne gestart tegen illegale downloaders. Het bedrijf wilt, anders dan Stichting Brein, ook individuele downloaders aanpakken en claimt zelfs IP-adressen te hebben van de downloaders. Het is de bedoeling dat internetproviders klanten die illegaal downloaden een eerste waarschuwing sturen. Te denken valt aan internetproviders als Ziggo en KPN. Wanneer klanten geen gehoor geven aan een waarschuwing kunnen ze een boete van Dutch Filmworks verwachten. Het bedrijf loopt bij het handhaven van het downloadverbod wel tegen één probleem aan: Ziggo en KPN zullen persoonsgegevens van klanten moeten afgeven. De kans dat de providers dit vrijwillig zullen doen is klein. Dutch Filmworks heeft ook de optie om een gerechtelijke procedure te beginnen om persoonsgegevens alsnog van internetproviders te verkrijgen. Het is dan aan de rechter om te beslissen wat zwaarder weegt: het recht op privacy of het naleven van de Auteurswet?

 

Stichting Brein vs. Chello

In het verleden heeft de rechter meer waarde toegekend aan naleving van de Auteurswet. Stichting Brein startte in augustus 2006 een kort geding tegen internetprovider Chello. De zaak ging over een klant van Chello die illegaal films aanbood via Bittorrent. De rechter heeft de situatie getoetst aan drie voorwaarden. Er werd bekeken of er sprake was van een inbreuk, of de persoon in kwestie daar achter zat en dat er geen zwaarwegend privacybelang was om het afgeven van de persoonsgegevens te weigeren. Uiteindelijk voldeed de zaak aan de drie voorwaarden en kreeg Stichting Brein de persoonsgegevens van de illegale uploader overhandigd van Chello.

 

De toekomst: betalen of toch een VPN halen?

Het ziet ernaar uit dat het illegaal downloaden zal worden weggevaagd. Maar is dit wel een vooruitgang? Aan de ene kant verwachten auteursgerechtigden meer inkomsten te gaan genereren doordat consumenten gedwongen zullen worden om voor hun entertainmentbehoeftes te betalen. Aan de andere kant zijn legale streamingdiensten kwantitatief nog niet vergelijkbaar met illegale streamingdiensten. Zo biedt Netflix wel de kwaliteit van illegale streamingdiensten zoals Popcorn-time, Moviebox en de Torrent websites, maar kan zich qua aanbod zeker niet aan hen meten. Het resultaat: de consument zal beperkt worden in zijn keuzes. Zullen consumenten het hierbij laten en gaan betalen of zal de verkoop van VPN’s gewoonweg toenemen?

Deze blog is geschreven door Samir Belhadj.

Gerelateerde berichten

Sinds vorige week is er een downloadverbod. Althans, zo noemen we het gemakshalve maar. Het is namelijk helemaal geen downloadverbod. Er mag...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!

Experts uitgelicht

Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.