Intellectueel Eigendom

Bestaat er zoiets als auteursrecht en portretrecht op het internet?

Melanie Hermes
7 September 2015
Jazeker, ook op internet heeft u te maken met het intellectueel eigendomsrecht! Die aardige achtergrondfoto? Dat geinige gedicht? Die mooie muziek? De eigenaar heeft waarschijnlijk liever niet dat u het zonder zijn of haar toestemming gebruikt. Dit wordt anders wanneer u bijvoorbeeld muziek streamt via een legale streamingdienst als Spotify of Deezer of u de te gebruiken foto’s aankoopt via een stockbureau. Hoe zit het nu precies?   Onbeperkt en gratis? Vaak wordt gedacht dat alles wat op het internet te vinden is gratis en onbeperkt mag worden gebruikt. Dit is echter niet juist. Zoals u ‘offline’ niet zomaar een dvd uit de winkel mag stelen, mag u op het internet niet zomaar de nieuwste Disneyfilm downloaden. Lange tijd werd gedacht dat dit mocht, mits uitsluitend voor thuisgebruik. Inmiddels heeft de Europese rechter bepaald dat ook thuisgebruik niet is toegestaan. U mag natuurlijk wel gebruikmaken van legale diensten als Netflix, omdat zij de filmmakers, en daarmee dus de eigenaren van het recht op deze film, een vergoeding aanbieden.   Portretrecht; de selfie-aap Met foto’s werkt het precies hetzelfde. Wanneer u een foto maakt, verkrijgt u automatisch de rechten van deze foto. Herinnert u zich de aap die een foto van zichzelf, een selfie, maakte met een camera welke hij uit de handen van een natuurfotograaf griste? Deze aap gaf een mooi voorbeeld van het auteursrecht en het portretrecht. Als onderwerp van de foto ligt het portretrecht bij de aap; hij zou mogen beslissen of hij de foto gepubliceerd wenst te zien. Daarnaast heeft de aap het auteursrecht van de foto; hij heeft namelijk de foto gemaakt en mag daarom bepalen of de foto verder wordt verspreid. Jammer voor de aap, de Hoge Raad, het hoogste civiele rechtscollege in Nederland, heeft bepaald dat auteursrecht alleen dan bestaat wanneer zij is gevormd door menselijke arbeid, door creatieve keuzes en daarom als voortbrengsel van de menselijke geest.  U zou kunnen beargumenteren dat de mens van de aap afstamt, maar de bedoeling van de Hoge Raad lijkt mij helder.   Vakantiekiekjes Hoe kan het dat mijn vakantiekiekje toch op diverse websites opduikt? Wanneer u uw foto’s op het internet deelt, bijvoorbeeld via websites als Flickr, let dan goed op welke rechten u prijsgeeft. U kunt bijvoorbeeld aanvinken dat uw foto voor niet-commerciële doeleinden mag worden gebruikt. Iedereen mag in dat geval uw foto voor privédoeleinden gebruiken, zodat het kan gebeuren dat uw foto als omslagfoto van uw buurvrouw op Facebook of LinkedIn opduikt.
Melanie Hermes
mr. A.C. (Melanie) Hermes is werkzaam als advocaat binnen ESQ Advocaten te Oudenbosch. Zij is in maart 2014 afgestudeerd aan Tilburg University binnen het Ondernemingsrecht en Privaatrecht. Melanie was eerder als juridisch medewerker werkzaam binnen ESQ Advocaten en voert een algemene praktijk met de nadruk op het civiele recht. Melanie over de advocatuur: ''Mij is vaak de vraag gesteld waarom ik voor de advocatuur heb gekozen. Hier kan ik geen kort antwoord op geven. De afwisseling tussen het uitgebreid adviseren van de cliënt en het ferm benaderen van de wederpartij speelt een rol, maar bovenal de continue uitdaging van het vergroten van mijn juridische kennis, zodat ik deze kennis in kan zetten voor diegenen voor wie zij het verschil kan maken. Of u nu een ondernemer bent of een particulier, ik ben er voor u."

Gerelateerde berichten

Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....
Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.