Familie & Relatie

Trema normen toch niet heilig?

Marjet van Yperen-Groenleer
3 February 2015
Alimentatie wordt berekend aan de hand van de zogenaamde ‘Trema-normen’. Dat zijn door de rechterlijke macht ontwikkelde regels die zijn neergelegd in het ‘Trema rapport’. Dit Trema rapport vormt de basis voor de rekentools op basis waarvan alimentatieberekeningen worden gemaakt. Dit geldt zowel voor kinderalimentatie als voor partneralimentatie.   De status van de Trema normen De Trema normen zijn niet in het Burgerlijk Wetboek opgenomen. Het zijn slechts richtlijnen. Ze zijn dus geen wet, maar in de praktijk worden de Trema normen altijd door de rechtbanken en gerechtshoven gehanteerd. Discussies over de draagkracht van alimentatieontvangers en –betalers worden langs de lat van de Trema normen gelegd. Afwijking daarvan komt niet of nauwelijks voor. Toch oordeelt de rechtbank Den Haag recentelijk dat het resultaat van de toepassing van de Trema normen dermate onbillijk is dat een correctie op zijn plaats is.   Rb. Den Haag 17 november 2014 (niet gepubliceerd) In deze zaak discussiëren de ouders van 2 minderjarige kinderen over de hoogte van kinderalimentatie. De rechtbank rekent aan de hand van de Trema normen uit wat de vader maandelijks dient bij te dragen in de kosten van de kinderen, die bij de moeder wonen. Het resultaat van deze exercitie is een kinderalimentatie van € 500,– per maand per kind. De rechtbank vindt dit een te laag bedrag onder meer gelet op het grote verschil in draagkracht. De vader heeft een draagkracht die acht maal zo groot is als die van de moeder. Zijn inkomen bedraagt meer dan € 8.000,– netto per maand. Bovendien heeft hij ook nog eens een beduidend lagere woonlast dan de gefixeerde woonlast waarmee in de Trema normen wordt gerekend als (30% van het netto besteedbaar inkomen). In deze omstandigheden ziet de rechtbank reden om op grond van de redelijkheid en billijkheid af te wijken van de Trema normen. De rechtbank stelt de kinderalimentatie op € 750,– per maand per kind vast.   Slotsom Kennelijk zijn de Trema normen niet heilig en is een uitzondering daarop te bepleiten. Dat zal echter enkel in buitengewone omstandigheden zo zijn, zoals in de zaak die bij de rechtbank Den Haag speelde. Indien ex partners er onderling niet uitkomen en de rechter de knoop moet doorhakken, zal de alimentatie in bijna alle gevallen worden vastgesteld op basis van het Trema rapport. Het is echter goed om te weten dat in heel bijzondere situaties een escape mogelijk is. Wilt u meer weten over kinderalimentatie? Bekijk onze kinderalimentatiecampagne en doe een alimentatiecheck!
Marjet van Yperen-Groenleer
Ik ben 15 jaar werkzaam in het familierecht. Mijn focus ligt op echtscheidingen en met name de financiële aspecten daarvan. Ik adviseer over alimentatie, de afwikkeling van huwelijksvoorwaarden of het verdelen van de gemeenschap van goederen. Ik sta veel ondernemers bij in financieel complexe echtscheidingen. Daarnaast houd ik mij bezig met kinderontvoering- en verhuizingszaken. De laatste jaren hebben mijn werkzaamheden in toenemende mate een internationaal karakter gekregen. Ik begeleid veel expats bij hun echtscheiding. Het gaat daarbij zowel om niet-Nederlanders die woonachtig zijn in Nederland als om Nederlanders in het buitenland. Ik ben gespecialiseerd in het afwikkelen van zaken die zich afspelen binnen verschillende jurisdicties en die financieel complex zijn. U kunt bij mij terecht voor (internationale) echtscheidingen (o.a. expats), echtscheidingen van ondernemers, financiële aspecten van de scheiding, afwikkeling huwelijkse voorwaarden, verdeling gemeenschap, alimentatie, procedures bij kinderontvoering, verhuizing, ouderschapsplan, en mediation.

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.