Familie & Relatie

Voorlopig geen verplichte mediation in echtscheidingsprocedures

Mark van Essen
1 July 2015
Wie wil scheiden, moet aan de rechter vragen het huwelijk te ontbinden. Met alleen het ontbinden van het huwelijk is de echtscheiding echter nog niet geregeld, want wat te doen met alle gezamenlijke eigendommen? En het pensioen dat u tijdens het huwelijk hebt opgebouwd, wat spreekt u hierover af? Het antwoord op al deze vragen moet worden vastgelegd voor de rechter de scheiding kan uitspreken. Wie goed contact met elkaar heeft, zal samen met de advocaat alle afspraken vastleggen. Dit gebeurt in een echtscheidingsconvenant en, indien er minderjarige kinderen betrokken zijn, in een ouderschapsplan. De rechter toetst dan nog slechts of hij zich in deze afspraken kan vinden. Wie minder goed contact met elkaar heeft of onenigheid heeft, is vaak afhankelijk van de beslissing welke de rechter neemt. Dit zal inhouden dat één van beide partijen tevreden is met de uitspraak en de ander juist niet. De heersende gedachte is dat een echtscheiding zoveel mogelijk in harmonie wordt geregeld, zodat teleurstellingen of scheve verhoudingen worden voorkomen. Een mediator kan partijen hierbij helpen. De huidige minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, vond dit in zijn periode als Kamerlid ook en diende daarom een drietal wetsvoorstellen in die mediation een belangrijkere rol bieden in juridische procedures. Eén van de plannen was om in moeizaam verlopende echtscheidingsprocedures mediation zelfs verplicht te stellen. Nu Van der Steur minister is, worden zijn wetsvoorstellen ingetrokken. De VVD zal op een later moment mogelijk met nieuwe voorstellen komen.
Mark van Essen
Advocaat zijn is een mooi beroep dat op uiteenlopende vlakken veel van je vraagt: iedere dag is anders en je weet nooit wat de dag je gaat brengen. Daarnaast hebje contact met veel verschillende mensen, ieder met hun eigen verhaal. Dit, tezamen met het feit dat je het probleem van je cliënt juridisch moet duiden zonder de emotionele facetten uit het oog te verliezen, maakt dat iedere kwestie, hoe klein deze ook lijkt, altijd weer een uitdaging is.

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.