Familie & Relatie

Uw ex-partner komt zijn/haar alimentatieplicht niet na, wat nu?

Mark van Essen
18 September 2014
Jullie echtscheiding is goed geregeld. Jullie hebben de inboedel gedeeld, er zijn afspraken gemaakt over de woning en er is een bedrag afgesproken dat aan alimentatie moet worden betaald. Deze alimentatie kan een bijdrage in de opvoeding en verzorging van de kinderen zijn, dit is de kinderalimentatie, maar zij kan ook bedoeld zijn om bij te dragen in de lasten van de ex-partner, dit is de partneralimentatie. Wat nu als dit bedrag wel overeen is gekomen, maar niet wordt betaald, bijvoorbeeld doordat het inkomen van de partner die de alimentatie dient te betalen sterk is gedaald?   Het gerechtshof te ’s-Hertogenbosch heeft recent bepaald dat een goede belangenafweging moet worden gemaakt, zodra dit aan de orde is. In de echtscheidingsbeschikking van de partijen in deze procedure is vastgelegd dat de man maandelijks een bedrag van € 1.850,00 aan partneralimentatie aan de vrouw dient te voldoen en nog eens € 475,00 aan kinderalimentatie. De man komt in de schuldsanering, wanneer zijn onderneming in zwaar weer raakt. Hij doet tweemaal een verzoek tot nihilstelling, wat inhoudt dat hij de rechter vraagt om (tijdelijk) geen alimentatie aan de vrouw te hoeven voldoen, maar de rechter gaat hier beide keren niet in mee. De man houdt daarmee de plicht om beide forse alimentatiebedragen te voldoen.   De man kan het bedrag niet langer betalen, waardoor een flinke achterstand in de betalingen is ontstaan. Het gaat om een bedrag van ruim twee ton aan partneralimentatie en haast veertigduizend euro aan kinderalimentatie. De rechtbank gaat akkoord met het verzoek van de vrouw om de man te laten gijzelen tot hij de achterstand alsnog voldoet. Het gerechtshof, de instantie welke de eerdere beslissing van de rechtbank toetst, is voorzichtiger en noemt onder meer de Rechten van de Mens als bezwaar om tot lijfsdwang ofwel gijzeling over te gaan. De vrouw heeft namelijk onvoldoende gemotiveerd in welke mate zij afhankelijk is van de alimentatie en in welke problemen zij is geraakt nu zij geen alimentatie van de man heeft ontvangen.   Het gerechtshof heeft zich niet uitgelaten over welke weg de vrouw dan wel dient te bewandelen. Doorgaans zal beslag worden gelegd op de inkomsten of woning van de weigerachtige partner, om zo alsnog een betaling af te dwingen.    Wilt u meer weten over kinderalimentatie? Bekijk onze kinderalimentatiecampagne en doe een alimentatiecheck!  
Mark van Essen
Advocaat zijn is een mooi beroep dat op uiteenlopende vlakken veel van je vraagt: iedere dag is anders en je weet nooit wat de dag je gaat brengen. Daarnaast hebje contact met veel verschillende mensen, ieder met hun eigen verhaal. Dit, tezamen met het feit dat je het probleem van je cliënt juridisch moet duiden zonder de emotionele facetten uit het oog te verliezen, maakt dat iedere kwestie, hoe klein deze ook lijkt, altijd weer een uitdaging is.

Gerelateerde berichten

Regelmatig word ik benaderd met vragen over de tarieven en vrijstellingen voor de erf- en schenkbelasting in 2015. Hieronder zal ik de tarieven...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.