Familie & Relatie

Tweede Kamer wil snelle aanpak vechtscheidingen

Mark van Essen
15 March 2016
Eerder dit jaar heeft er een overleg plaatsgevonden tussen leden van de Vaste Kamercommissie Veiligheid en Justitie en minister van Veiligheid en Justitie, de heer Van der Steur. Tijdens dit overleg zijn diverse maatregelen besproken die ervoor moeten zorgen dat kinderen niet worden geschaad doordat hun ouders in een vechtscheiding verwikkeld zijn. Bijzondere curator Deze maatregelen zijn op initiatief van de gerechten besproken. Het gaat dan onder meer om het aanstellen van een bijzondere curator. De bijzondere curator treedt ook nu regelmatig op in procedures en behartigt uitsluitend de belangen van het kind. Het aanstellen van een bijzondere curator in vechtscheidingen is een idee van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. De bijzondere curator is een gedragsdeskundige en kan zo in een heel vroeg stadium signalen van kinderen opvangen en vertalen. De bijzondere curator vormt dan ook eigenlijk de stem van het kind, wat in het bijzonder waardevol is wanneer het kind een te jonge leeftijd heeft om zich goed te kunnen uiten of zich tussen de vader en de moeder gevangen voelt.   Regierechter Een ander initiatief is de regierechter. De regierechter is geïntroduceerd op voordracht van de rechtbank Noord-Nederland. De regierechter behoudt letterlijk de regie. Uitsluitend deze rechter behandelt de echtscheiding, zodat hij zeer goed weet waar het dossier uit bestaat. De rechter heeft niet alleen juridische kennis, maar wordt ook getraind in het oplossen van conflicten (rechtbank Rotterdam). Tevens kan de rechter in samenwerking met de gemeente hulp bieden aan ouders en kinderen.   Proeven Deze initiatieven zijn tot op heden proeven die bij een aantal rechtbanken en zijn dus nog niet landelijk uitgerold. Dit is een bewuste keuze, aldus minister Van der Steur. Van der Steur wil namelijk eerst de evaluaties afwachten, zodat een zeer zorgvuldig samengesteld beleid kan worden geïntroduceerd. In de aankomende zomer wordt de proef met de bijzondere curators geëvalueerd. De overige initiatieven zullen eind 2016 worden geëvalueerd.  
Mark van Essen
Advocaat zijn is een mooi beroep dat op uiteenlopende vlakken veel van je vraagt: iedere dag is anders en je weet nooit wat de dag je gaat brengen. Daarnaast hebje contact met veel verschillende mensen, ieder met hun eigen verhaal. Dit, tezamen met het feit dat je het probleem van je cliënt juridisch moet duiden zonder de emotionele facetten uit het oog te verliezen, maakt dat iedere kwestie, hoe klein deze ook lijkt, altijd weer een uitdaging is.

Gerelateerde berichten

Happy exen of happy exing lijkt een trendy kreet te worden in 2014 als tegenhanger van de vecht ex na een vechtscheiding. Het lijkt een beetje veel...
Happy exen of happy exing lijkt een trendy kreet te worden in 2014 als tegenhanger van de vecht ex na een vechtscheiding. Het lijkt een beetje veel...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.