Familie & Relatie

Partneralimentatie en een nieuwe relatie

Anneloes van Tuijn
12 September 2014
Meestal bestaat na beëindiging van een huwelijk of geregistreerd partnerschap een recht op partneralimentatie. Dit recht komt voort uit de wettelijke verplichting van echtgenoten om elkaar te onderhouden. Maar wanneer stopt de partneralimentatie?   In de meeste gevallen geldt een  wettelijke termijn waarna de betalingsverplichting voor partneralimentatie automatisch stopt. Maar de verplichting tot het betalen van partneralimentatie stopt ook als de ontvangende partij een nieuwe relatie aangaat en met de nieuwe partner samenwoont als waren zij gehuwd.   DE PROCEDURE   In deze zaak betaalde de man partneralimentatie aan zijn ex-vrouw. De man was echter, van meet af aan, van mening dat hij geen onderhoudsverplichting zou hebben jegens de vrouw, daar zij op het moment van echtscheiding, in 2011, al een nieuwe relatie had en naar mening van de man met deze nieuwe partner samenwoonde als waren zij gehuwd.   RECHERCHEBUREAU   De man heeft een paar maanden na de echtscheiding een recherchebureau ingeschakeld. Het rapport dat door het recherchebureau werd opgesteld is in deze procedure als bewijs overgelegd. Dit bureau heeft over een periode van ongeveer vier maanden de vrouw geobserveerd. Uit het rapport bleek onder meer dat de vrouw en haar nieuwe partner zowel in het appartement van de vrouw als daarbuiten veel tijd met elkaar doorbrengen, dat zij hun affectie over en weer openlijk uitten, dat ook de zoon van de vrouw deel uitmaakt van de relatie en dat de nieuwe partner over een sleutel van het appartement van de vrouw beschikt.   DE UITSPRAAK VAN DE RECHTBANK   De rechtbank concludeert dat de vrouw en haar nieuwe partner een bestendige invulling geven aan hun affectieve relatie die getuigt van een (praktisch) dagelijks samenleven in een lotsverbondenheid gedurende een langere periode en dat daarom sprake is van samenleven als ware zij gehuwd.   Dat de vrouw en haar nieuwe partner, die al meer dan drie jaar een relatie hebben, ieder een eigen appartement hebben maakt dit niet anders. Het aanhouden van een eigen woning sluit samenwonen niet uit. Ook het op schrift gescheiden houden van financiën zegt niets over de daadwerkelijke geldstromen.   TERUG BETALEN   De rechtbank is van mening dat art. 1:160 BW van toepassing is. De vrouw dient de te veel ontvangen onderhoudsbijdragen aan de man terug te betalen. Omdat de vrouw de man niet tijdig geïnformeerd heeft over haar samenleving moet zij daarnaast ook de, door de rechtbank gematigde, kosten voor het rechercherapport, van € 51.761,65 aan de man terug betalen.   JURIDISCHE TIP – PARTNERALIMENTATIE   Betaalt of ontvangt u partneralimentatie. Wilt u weten of dit recht op een financiële bijdrage nog bestaat, of dat deze bijdrage, zou moeten stoppen te hoog of te laag is, neem dan eens contact op.
Anneloes van Tuijn
Eind 2008 ben ik afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg in de richting privaatrecht. Ik ben in het begin van 2009 bij Van Zinnicq Bergmann advocaten begonnen als advocaat. Aanvankelijk richtte ik me op de algemene civiele praktijk. In de loop van de tijd ben ik me vooral gaan concentreren op personen en familierecht, verbintenissenrecht en huurrecht.

Gerelateerde berichten

Regelmatig word ik benaderd met vragen over de tarieven en vrijstellingen voor de erf- en schenkbelasting in 2015. Hieronder zal ik de tarieven...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.