Familie & Relatie

Omgangsregeling tussen grootouders en kind bij echtscheiding

Anjana Bissumbhar
10 December 2015
GRATIS KENNISMAKING
Het onderwerp dat regelmatig aan de orde komt in mijn praktijk is de omgangsregeling tussen grootouders en kleinkind. Er wordt wel eens gezegd dat grootouders geen rechten hebben. Is dat zo? Grootouders spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven van hun kleinkind. De grootouders fungeren heel vaak als oppas. Hierdoor zien zij hun kleinkind vaker. Maar wat nu als het kleinkind ineens geen contact meer heeft met de grootouders. De situatie is als volgt: vader en moeder zijn gescheiden en hebben één dochter van 10 jaar. Het kind ziet vader één keer in de twee weken. De grootouders passen vanaf de geboorte van het kind regelmatig op haar. Moeder leert een nieuwe man kennen en verhuist naar het buitenland. Het kind blijft bij de grootouders wonen. Vader is daar niet blij mee en wil dat zijn dochter bij hem komt wonen. Vader en grootouders hebben geen goede band met elkaar en de grootouders mogen het kind niet meer zien. Wat kunnen de grootouders doen? De grootouders kunnen via een advocaat een verzoek indienen bij de rechtbank tot een omgangsregeling met hun kleinkind. De rechter zal eerst oordelen of de zaak van de grootouders in behandeling kan worden genomen. Er dient namelijk sprake te zijn van een nauwe persoonlijke betrekking tussen de grootouders en het kleinkind. In onze casus zullen de grootouders bijvoorbeeld moeten bewijzen dat zij de zorg hadden over het kind gedurende een langere periode. Hierna moet vervolgens de vraag worden beantwoord of een omgang tussen de grootouders en het kind in het belang is van het kind. In het algemeen hebben kinderen baat bij het hebben van een hechte band met de familieleden. Sommige contacten zullen weleens negatieve kanten hebben, maar dat is geen reden dat de kinderen geen omgang mogen hebben met de grootouders. Pas als de negatieve kanten de positieve kanten overheersen, zal een omgangsregeling met de grootouders worden afgewezen.
Anjana Bissumbhar
Ik ben eigenaar van de website www.directadvocaatnodig.nl. Daarnaast informeer ik mijn (ruim 1700) volgers op mijn facebookpagina (directadvocaatnodig.nl). U kunt mij bereiken op telefoonnummer 061644929. Ik heb gekozen voor de advocatuur vanwege het menselijk aspect. Mijn kantoor is zowel commercieel als sociaal. Ik bied rechtshulp aan kwetsbare groepen in de samenleving. Daar heb ik bewust voor gekozen. Mijn specialisatie is personen- en familierecht en sociaal zekerheidsrecht. Ik stel mijzelf altijd de vraag: wat wil mijn cliënt en hoe kan ik het beste haar belangen behartigen?

Gerelateerde berichten

De meeste ouders die ik bijsta in een gerechtelijke procedure willen via de rechtbank een omgangsregeling voor zichzelf met hun kind(eren) laten...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.