Familie & Relatie

Naar het buitenland met je kind na een scheiding

Mark van Essen
15 December 2016
Na een scheiding moeten er veel praktische zaken worden geregeld. Waar men echter vaak niet aan denkt, is dat wat eerst heel gewoon was dit nu niet meer is. Wist je bijvoorbeeld dat je na een scheiding niet zomaar je kind mee naar het buitenland mag nemen? Of het kind met opa en oma op vakantie mag laten gaan? En dat wanneer je dit wel doet dit als onttrekking aan het ouderlijk gezag en zelfs internationale kinderontvoering kan worden aangemerkt? Er zijn verschillende situaties mogelijk. We bespreken allereerst de situatie dat twee personen, meestal vader en moeder, gezamenlijk het gezag hebben over het kind. In dat geval moeten beide ouders toestemming geven voor de buitenlandse reis. Dit gebeurt door het invullen van het toestemmingsformulier ‘Reizen met een minderjarige naar het buitenland’ dat bij de gemeente is af te halen of via onder meer de website van de Rijksoverheid kan worden gedownload. Bij dit formulier moet je een kopie van het legitimatiebewijs van de andere ouder belast met het gezag voegen en ook een internationaal uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP, voorheen GBA) van het kind met daarop vermeld de gegevens van de ouders. Let op! De minderjarige moet over een eigen reisdocument beschikken. Om een legitimatiebewijs aan te kunnen vragen voor de minderjarige moeten ook weer beide ouders toestemming geven. Een bijschrijving op het eigen paspoort is sinds 2012 niet meer geldig. In sommige gevallen is er maar één ouder belast met het gezag. In dat geval moet aan de grens worden aangetoond dat er sprake is van éénhoofdig gezag. Dit doe je door middel van een uittreksel uit de BRP van het kind waarop de oudergegevens zijn vermeld, een uittreksel uit de BRP van de ouder met daarop vermeld de burgerlijke staat en een uittreksel uit het gezagsregister. Ook een uitspraak van de rechter waarin het eenhoofdige gezag is beslist met een uittreksel uit het gezagsregister volstaat. Is één van de gezagsdragers overleden, dan is het aan te raden om ook een kopie van de overlijdensakte bij je te hebben. Reist het kind met iemand anders dan de met het gezag belaste ouder, dan dient ook het toestemmingsformulier te worden ingevuld en een kopie van het legitimatiebewijs van de met het gezag belaste ouder te worden getoond. Let op! In andere landen kunnen aanvullende eisen gelden. Kijk dus altijd goed na of je aanvullende documenten mee moet nemen. Wat nu als je het kind mee naar het buitenland wil nemen, maar de andere ouder weigert toestemming te verlenen? In dat geval kun je een advocaat vragen om via de rechter vervangende toestemming te krijgen. De rechter beslist dan of het kind alsnog mee naar het buitenland mag worden genomen.
Mark van Essen
Advocaat zijn is een mooi beroep dat op uiteenlopende vlakken veel van je vraagt: iedere dag is anders en je weet nooit wat de dag je gaat brengen. Daarnaast hebje contact met veel verschillende mensen, ieder met hun eigen verhaal. Dit, tezamen met het feit dat je het probleem van je cliënt juridisch moet duiden zonder de emotionele facetten uit het oog te verliezen, maakt dat iedere kwestie, hoe klein deze ook lijkt, altijd weer een uitdaging is.

Gerelateerde berichten

In dit artikel wordt aandacht besteed aan de (juridische) gevolgen van het elektronisch verwerken van gegevens. Het verwerkingsbegrip omvat alle...
In dit artikel wordt aandacht besteed aan de (juridische) gevolgen van het elektronisch verwerken van gegevens. Het verwerkingsbegrip omvat alle...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.