Familie & Relatie

Keuring echtscheiding tegen vechtscheidingen; is deze bemoeienis noodzakelijk?

Mark van Essen
27 November 2015
De gemeente Rotterdam introduceert een apk bij scheidingen. Dit houdt in dat in ieder geval één jaar na de scheiding partijen nog eens worden uitgenodigd voor een gesprek. In dat gesprek kunnen partijen aangeven of de scheiding problemen met zich heeft meegebracht en of de andere partij zich nog altijd aan de gemaakte afspraken houdt.   Vechtscheidingen Jaarlijks worden er zo’n 33.000 echtscheidingen uitgesproken. Hierbij zijn zo’n 55.000,00 kinderen betrokken. Het is de gemeente Rotterdam een doorn in het oog dat zoveel kinderen met een vechtscheiding worden geconfronteerd en daarom introduceert zij per januari 2016 een echtscheidings-apk. Bij een vechtscheiding kunnen de ouders niet meer in goed overleg tot afspraken komen en niet zelden vormen de kinderen het middelpunt van alle ruzies. Soms gaat dit zo ver dat de kinderen één van de ouders niet meer (mogen) zien. De investering in een echtscheidings-apk is dan ook mede bedoeld om kindermishandeling en huiselijk geweld tegen te gaan.   Preventief effect De gesprekken zullen plaatsvinden tussen de ouders en een professional. Deze professional kan een mediator of advocaat zijn en houdt alle gemaakte afspraken nog eens tegen het licht. Indien nodig kan het ten behoeve van de echtscheiding opgestelde ouderschapsplan worden bijgesteld. Van het bestaan van toezicht moet vooral een preventief effect gaan; de wetenschap dat partijen na een jaar opnieuw rond de tafel moeten zou een stimulans moeten zijn om al die tijd goed contact te blijven houden.   Naar de rechter Niet bekend is wat de consequentie zou moeten zijn wanneer partijen hun medewerking weigeren. Wanneer één van beide partijen echter opmerkt dat de ander niet de afspraken uit het ouderschapsplan volgt of op een andere wijze de belangen van het kind schaadt, staat altijd de weg naar de rechter open. Hier moet niet mee worden gewacht tot partijen na een jaar voor een gesprek worden uitgenodigd en ook na het gesprek moeten partijen zich realiseren dat de afspraken uit het ouderschapsplan niet vrijblijvend zijn. Wilt u meer weten over kinderalimentatie? Bekijk onze kinderalimentatiecampagne en doe een alimentatiecheck!
Mark van Essen
Advocaat zijn is een mooi beroep dat op uiteenlopende vlakken veel van je vraagt: iedere dag is anders en je weet nooit wat de dag je gaat brengen. Daarnaast hebje contact met veel verschillende mensen, ieder met hun eigen verhaal. Dit, tezamen met het feit dat je het probleem van je cliënt juridisch moet duiden zonder de emotionele facetten uit het oog te verliezen, maakt dat iedere kwestie, hoe klein deze ook lijkt, altijd weer een uitdaging is.

Gerelateerde berichten

Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.