Familie & Relatie

Huwelijkse voorwaarden; wat houden ze in en hoe te handelen bij scheiding?

Mark van Essen
18 May 2016
Wie voorafgaand of tijdens het huwelijk geen afspraken met de ander maakt, is getrouwd in gemeenschap van goederen. De wet schrijft namelijk voor dat je in gemeenschap van goederen met elkaar trouwt, tenzij je huwelijkse voorwaarden opstelt. Nog wel, want er zijn plannen om een beperkte gemeenschap van goederen tot uitgangspunt te maken, zodat alles wat jullie  al hadden voordat jullie trouwden van jullie zelf blijft en niet hoeft te worden gedeeld bij een scheiding. Hebben jullie huwelijkse voorwaarden opgesteld, dan bepaalt niet de wet hoe jullie bij een scheiding alles moeten verdelen, maar is dit terug te lezen in de huwelijkse voorwaarden. Huwelijkse voorwaarden zijn niet verplicht, maar vaak wel aan te raden. Door huwelijkse voorwaarden op te stellen houden jullie namelijk zelf in de hand hoe alles moet worden verdeeld bij een scheiding. Dit komt doordat alles wat jullie kopen, de schulden die jullie aangaan en het geld dat jullie verdienen niet in de gemeenschap valt, maar van de echtgenoot blijft aan wie het toekomt. Zo komt het dat bij een scheiding niet hoeft te worden geruzied over wie de auto meekrijgt, omdat vast zal liggen van wie de auto is en blijft. Ook onderwerpen als de woning en het pensioen zal in de huwelijkse voorwaarden zijn geregeld. Doorgaans worden huwelijkse voorwaarden voor het huwelijk gesloten, maar het is ook mogelijk dat dit pas gedurende het huwelijk gebeurt. Dat kan, maar altijd zullen de huwelijkse voorwaarden door een notaris worden opgesteld. Een notaris weet namelijk wat wel en niet mag worden afgesproken. In huwelijkse voorwaarden mag  bijvoorbeeld niet worden afgesproken dat bij scheiding geen partner- of kinderalimentatie zal worden betaald. Besluiten jullie om te gaan scheiden en hebben jullie destijds huwelijkse voorwaarden gesloten? Dan is het van belang dat jullie de huwelijkse  voorwaarden er bij pakken en nog eens na laten lezen wat er ook alweer is afgesproken. Je mag afwijken van de afspraken die jullie ooit met elkaar hebben gemaakt, maar dan moeten jullie het hier wel over eens zijn en zal expliciet worden vermeld dat jullie van de huwelijkse voorwaarden afwijken. Wilden jullie bijvoorbeeld bij het sluiten van het huwelijk het opgebouwde ouderdomspensioen niet verevenen, maar willen jullie dat nu alsnog? Dan moet dat worden geregeld! De advocaat zal jullie altijd vragen hoe jullie getrouwd zijn, ofwel onder huwelijkse voorwaarden ofwel in gemeenschap van goederen.  
Mark van Essen
Advocaat zijn is een mooi beroep dat op uiteenlopende vlakken veel van je vraagt: iedere dag is anders en je weet nooit wat de dag je gaat brengen. Daarnaast hebje contact met veel verschillende mensen, ieder met hun eigen verhaal. Dit, tezamen met het feit dat je het probleem van je cliënt juridisch moet duiden zonder de emotionele facetten uit het oog te verliezen, maakt dat iedere kwestie, hoe klein deze ook lijkt, altijd weer een uitdaging is.

Gerelateerde berichten

Indien een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt aangegaan is dit van rechtswege in gemeenschap van goederen, althans voor zover...
Indien een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt aangegaan is dit van rechtswege in gemeenschap van goederen, althans voor zover...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.