Familie & Relatie

Eigen woning na scheiding: recht op bijstand?

Mark van Essen
16 October 2014
Een bijstandsuitkering ontvang je om rond te komen, indien je tijdelijk over onvoldoende inkomsten beschikt om zelf in het levensonderhoud te voorzien. Om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering, dien je uiteraard aan een aantal voorwaarden te voldoen. Eén van deze voorwaarden is dat je niet mag beschikken over een eigen vermogen. Een eigen woning die je volledig of gedeeltelijk hebt afbetaald telt mee bij de vraag of er sprake is van een eigen vermogen. Daarnaast zul je niet altijd een bijstandsuitkering ontvangen wanneer jij en je ex-partner samen in de woning blijven wonen na echtscheiding.   1. Jijzelf of je ex-partner blijft in de woning wonen Als je zelf in de woning blijft wonen, dan wordt de waarde van de woning, minus het nog af te lossen bedrag aan hypotheek berekend. Is dit bedrag minder dan € 49.400,00 (bedrag geldend in oktober 2014), dan wordt het niet gezien als eigen vermogen. Is het resterende bedrag meer dan € 49.400,00, dan heb je slechts recht op bijstand in de vorm van een geldlening. Je moet dan het bedrag wat je aan bijstand ontvangt op een later moment terugbetalen. Indien je ex-partner in de woning blijft wonen, zal hij of zij je waarschijnlijk uit moeten kopen. Jullie maken namelijk, in ieder geval wanneer jullie in gemeenschap van goederen zijn gehuwd, samen aanspraak op de waarde van de woning. Het bedrag dat je ontvangt van je ex-partner telt natuurlijk ook mee als eigen vermogen. In totaal mag je als je met iemand samenwoont of als alleenstaande ouder niet meer dan € 11.700,00 (bedrag geldend in oktober 2014) aan vermogen hebben. Ben je alleenstaand zonder kinderen, dan is het bedrag € 5.850,00 (bedrag geldend in oktober 2014). Dit bedrag kan op een bankrekening staan, maar kan ook bijvoorbeeld in polissen zijn opgenomen.   2. Jullie blijven samen in de woning wonen In het geval jullie samen in de woning blijven wonen is er waarschijnlijk sprake van een gezamenlijke huishouding, wat niet hoeft te betekenen dat er sprake is van een affectieve relatie. Per 1 januari 2015 worden er extra strenge maatregelen ingevoerd als het gaat om het delen van een woning. De gemeente beoordeelt of je recht hebt op een bijstandsuitkering. Je zou bij hen na kunnen vragen welke maatregelen jullie kunnen nemen om uit te sluiten dat sprake is van een gezamenlijke huishouding.
Mark van Essen
Advocaat zijn is een mooi beroep dat op uiteenlopende vlakken veel van je vraagt: iedere dag is anders en je weet nooit wat de dag je gaat brengen. Daarnaast hebje contact met veel verschillende mensen, ieder met hun eigen verhaal. Dit, tezamen met het feit dat je het probleem van je cliënt juridisch moet duiden zonder de emotionele facetten uit het oog te verliezen, maakt dat iedere kwestie, hoe klein deze ook lijkt, altijd weer een uitdaging is.

Gerelateerde berichten

Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.