Familie & Relatie

Eerlijk zullen we alles delen, maar niet wat ik had voor we trouwden

Mark van Essen
23 September 2014
In de laatste maand van 2013 informeerden wij u over een wetsvoorstel dat in de maak zou zijn, waarmee het huwelijk in gemeenschap van goederen aan banden wordt gelegd. Het wetsvoorstel is een initiatief van D66, PvdA en VVD. Op 11 juli 2014 is dit wetsvoorstel ingediend. Mocht het wetsvoorstel worden goedgekeurd, dan wordt het trouwen in algehele gemeenschap van goederen een keuze, net als de huwelijkse voorwaarden. Uiteraard geldt dit in gelijke zin voor het geregistreerd partnerschap.   De initiatiefnemers stellen voor dat als de aanstaande echtgenoten geen afwijkende afspraken maken, er een beperkte gemeenschap van goederen tot stand komen. Dit houdt in dat alles wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd, waarbij ook moet worden gedacht aan schulden, van de echtgenoten gezamenlijk is. Alles wat de echtgenoten al hadden voor zij huwden, wordt niet ook van de ander. Het bankstel dat de vrouw uit haar studentenflat meeneemt blijft dus van haar, zoals ook de studieschuld van de man van hem blijft. Hierbij hoeft niet te worden gevreesd dat een uitgebreide administratie moet worden bijgehouden, waarin ieder lepeltje en iedere cd wordt beschreven, al is dit uiteraard altijd mogelijk. Wordt geen administratie bijgehouden en er ontstaat bij echtscheiding onenigheid over de aanschafdatum van bepaalde spullen, dan dient u aan te tonen dat deze spullen niet tijdens het huwelijk zijn aangeschaft.   Ondernemers trouwen vaak al onder huwelijkse voorwaarden. Dit is met het initiatief tot modernisering van het huwelijk niet langer nodig. Het ondernemingsvermogen dat al voor het huwelijk was opgebouwd, blijft namelijk eigendom van de ondernemende echtgenoot. Winsten of verliezen die gedurende het huwelijk ontstaan, vallen wel binnen de beperkte gemeenschap. Ook een gift of erfenis zal niet langer van jullie gezamenlijk zijn, maar uitsluitend toekomen aan de echtgenoot die het geld erft of geschonken krijgt.   Dit ‘moderne’ huwelijk sluit volgens de initiatiefnemers beter aan bij de eisen van deze tijd en wordt internationaal beter begrepen. Zoals wij in onze eerdere publicatie schreven, werd twee jaar eerder een vergelijkbaar wetsvoorstel resoluut van tafel geveegd. Het lijkt er echter op dat vandaag de dag meer enthousiasme voor het wetsvoorstel bestaat.
Mark van Essen
Advocaat zijn is een mooi beroep dat op uiteenlopende vlakken veel van je vraagt: iedere dag is anders en je weet nooit wat de dag je gaat brengen. Daarnaast hebje contact met veel verschillende mensen, ieder met hun eigen verhaal. Dit, tezamen met het feit dat je het probleem van je cliënt juridisch moet duiden zonder de emotionele facetten uit het oog te verliezen, maakt dat iedere kwestie, hoe klein deze ook lijkt, altijd weer een uitdaging is.

Gerelateerde berichten

Indien een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt aangegaan is dit van rechtswege in gemeenschap van goederen, althans voor zover...
Indien een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt aangegaan is dit van rechtswege in gemeenschap van goederen, althans voor zover...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.