Familie & Relatie

Eerdere alimentatieberekeningen in prullenmand na uitspraak rechter

Mark van Essen
4 December 2015
De kinderalimentatie vormt al een aantal maanden het onderwerp van gesprek onder advocaten en juristen. Er bestond namelijk discussie over de wijze waarop de hoogte van de maandelijkse alimentatie dient te worden berekend. De een was van mening dat het kindgebonden budget en de alleenstaande ouderkop bij de behoefte dienen te worden meegerekend, de ander was van mening dat dit juist niet mocht. Inmiddels heeft de rechter de knoop doorgehakt. Dit is goed nieuws voor met name gescheiden moeders die alimentatie ontvangen, omdat de vaders meer zullen moeten betalen. De discussie Wat hield de discussie nu precies in? Afhankelijk van het inkomen heeft een alleenstaande ouder op wiens adres de kinderen in de gemeentelijke basisadministratie zijn ingeschreven recht op kindgebonden budget en alleenstaande ouderkop. Dit is een bedrag dat de ouder krijgt van de overheid als tegemoetkoming in de kosten van de kinderen, bijvoorbeeld voor voedsel en kleding. De advocaten die de belangen van de alimentatieverschuldigde behartigden, meestal de vaders, waren van mening dat het bedrag dat de moeder ontving van de overheid in mindering moest worden gebracht op de behoefte van een kind. Stel dat de kosten van een kind voor voedsel, kleding, studieboeken etc. € 100,00 per maand bedraagt en dat de moeder maandelijks € 100,00 aan kindgebonden budget en alleenstaande ouderkop ontvangt. Dan zeiden de advocaten van de vaders dus dat er per maand geen behoefte meer was aan een bijdrage van de vader. Nee, zeiden de advocaten van de moeders, het kind kost maandelijks € 100,00, dus de behoefte blijft ook € 100,00. Uitspraak rechter Sommige rechters konden zich hier in vinden, anderen niet. De hoogste civiele rechter in Nederland, de Hoge Raad, heeft per 9 oktober 2015 een eind gemaakt aan de discussie. Volgens de Hoge Raad hebben namelijk de moeders gelijk. Het bedrag dat de moeders van de overheid krijgen wordt dus niet meer in mindering gebracht op de behoefte. Natuurlijk wordt wel rekening gehouden met dit bedrag, maar dan op de volgende manier. Stel opnieuw dat de kosten voor een kind maandelijks € 100,00 bedragen en dat ook het kindgebonden budget en de alleenstaande ouderkop maandelijks € 100,00 bedraagt. Dan wordt niet meer gezegd dat de behoefte van de kinderen volledig is ingevuld, maar dat de moeder € 100,00 aan inkomsten heeft en dat bedrag mee kan betalen aan de kosten van het kind. Nieuwe rekenmethode Welk verschil maakt deze uitspraak van de Hoge Raad? Het is niet eerlijk om te zeggen dat de moeder voldoende inkomsten heeft om zelf het hele bedrag dat de kinderen kosten te laten betalen. Er zal dus alsnog worden gekeken welk bedrag de vader in alle redelijkheid mee dient te betalen. Dit betekent dat heel wat eerdere alimentatieberekeningen in de prullenbak zullen verdwijnen, omdat ze niet kloppen met de huidige rekenmethodes.  Wilt u meer weten over kinderalimentatie? Bekijk onze kinderalimentatiecampagne en doe een alimentatiecheck!
Mark van Essen
Advocaat zijn is een mooi beroep dat op uiteenlopende vlakken veel van je vraagt: iedere dag is anders en je weet nooit wat de dag je gaat brengen. Daarnaast hebje contact met veel verschillende mensen, ieder met hun eigen verhaal. Dit, tezamen met het feit dat je het probleem van je cliënt juridisch moet duiden zonder de emotionele facetten uit het oog te verliezen, maakt dat iedere kwestie, hoe klein deze ook lijkt, altijd weer een uitdaging is.

Gerelateerde berichten

De kinderalimentatie vormt al een aantal maanden het onderwerp van gesprek onder advocaten en juristen. Er bestond namelijk discussie over de wijze...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.