Familie & Relatie

De wettelijke indexering; wat is dit ook alweer?

Mark van Essen
2 February 2016
Wie al eens een echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan heeft gezien, zal het zijn opgevallen dat wanneer er afspraken omtrent de partner- of kinderalimentatie worden gemaakt, er ook direct een opmerking wordt gemaakt over de wettelijke indexering. Wat houdt de wettelijke indexering ook alweer in? De economie is voortdurend in beweging. Er wordt gehandeld op de beurs, de valutakoersen stijgen en dalen en ook de olieprijs wisselt in rap tempo. Om al deze schommelingen op te kunnen vangen stijgt ook het loon ieder jaar een beetje. Het ene jaar stijgt het loon harder dan het andere jaar, dit is volledig afhankelijk van hoe de economie er op dat moment voor staat. Om schommelingen in de economie op te kunnen vangen is het niet alleen van belang dat het salaris ieder jaar een beetje stijgt, maar is dit ook noodzakelijk voor alimentatiebedragen. Alimentatie is namelijk net als loon bedoeld voor het levensonderhoud. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekent ieder jaar het loonindexcijfer, ofwel met welk percentage salarissen zouden moeten worden aangepast om de economie bij te kunnen benen. Aan de hand van dit loonindexcijfer bepaalt de minister van Veiligheid en Justitie met welk percentage alimentatiebedragen worden verhoogd. Stel dat jullie op 01 april gaan scheiden. Jullie komen hierbij overeen dat de man € 300,00 kinderalimentatie per maand voldoet. In het echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan wordt dit vastgelegd. Dit is echter niet alles, want daarnaast zal te lezen zijn dat dit bedrag jaarlijks wordt geïndexeerd, voor het eerst met ingang van 01 januari van het volgende jaar. Stel dat jullie in het laatste kwartaal van het jaar scheiden, dan mogen jullie afspreken dat niet direct per 01 januari wordt geïndexeerd, maar per 01 januari van het volgende jaar. Jullie ontvangen geen bericht over de indexering. Het is dus van belang dat jullie zelf nagaan met welk percentage de alimentatie per januari wordt verhoogd. De minister maakt ieder jaar in november bekend wat het percentage voor het aankomende jaar zal zijn. Onder meer op rijksoverheid.nl of LBIO.nl wordt dit percentage gepubliceerd. Voor 2016 is de indexering vastgesteld op 1,3 %. Het nieuwe bedrag uit het voorbeeld zou € 309,00 per maand zijn. In december 2016 reken je dan weer door met deze € 309,00 per maand. Op voornoemde websites vind je een handige rekentool waarmee je eenvoudig het nieuwe bedrag berekent. Wettelijke indexering moet niet worden verward met de mogelijkheid tot het opnieuw vaststellen van de alimentatie. Dit is mogelijk wanneer er sprake is van een inkomensdaling of –stijging, of wanneer bijvoorbeeld de alimentatiegerechtigde een huwelijk met een nieuwe partner sluit.  Het gewijzigde bedrag wordt vervolgens ook weer jaarlijks geïndexeerd.
Mark van Essen
Advocaat zijn is een mooi beroep dat op uiteenlopende vlakken veel van je vraagt: iedere dag is anders en je weet nooit wat de dag je gaat brengen. Daarnaast hebje contact met veel verschillende mensen, ieder met hun eigen verhaal. Dit, tezamen met het feit dat je het probleem van je cliënt juridisch moet duiden zonder de emotionele facetten uit het oog te verliezen, maakt dat iedere kwestie, hoe klein deze ook lijkt, altijd weer een uitdaging is.

Gerelateerde berichten

Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....
Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.