Familie & Relatie

De alimentatie past niet meer bij de huidige situatie, wat nu?

Melanie Hermes
5 September 2017
Wanneer ouders uit elkaar gaan, wordt vastgesteld welk bedrag aan kinderalimentatie moet worden betaald. De ouder bij wie de kinderen het hoofdverblijf hebben, heeft immers recht op een financiële bijdrage van de andere ouder. Wanneer partijen getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben gesloten en ze gaan uit elkaar, dan kan er ook een partneralimentatie door de een aan de ander moeten worden betaald. Uitzonderingen alimentatieplicht Natuurlijk zijn er uitzonderingen mogelijk. Zo hoeft er niet altijd kinderalimentatie te worden betaald. De ouders kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een co-ouderschap. Bij een co-ouderschap nemen de ouders evenveel zorg voor de kinderen voor hun rekening. Wie voldoende in het eigen levensonderhoud kan voorzien hoeft bovendien geen partneralimentatie van zijn of haar ex-partner te vragen. Dit is alleen verplicht als er een bijstandsuitkering (uitkering in het kader van de Participatiewet) wordt aangevraagd. Relevante wijzigingen Maar wat nu als er in het verleden een bedrag aan alimentatie is vastgesteld en in de tussentijd de situatie compleet veranderd is? Relevante feiten en omstandigheden kunnen bijvoorbeeld zijn:
  • De alimentatiebetaler heeft een nieuw kind in zijn gezin verwelkomd.
  • Het inkomen van de alimentatieontvanger is aanzienlijk verhoogd.
  • De alimentatiebetaler is zijn baan kwijtgeraakt.
  • De omgangsregeling is volledig omgegooid.
  • De alimentatieontvanger is met een nieuwe partner getrouwd of heeft een geregistreerd partnerschap gesloten.
  • De alimentatiebetaler of alimentatieontvanger is met pensioen gegaan.
Herberekening Is er sprake van een relevante wijziging in de situatie van de alimentatiebetaler of de alimentatieontvanger, dan wordt aangeraden om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met een advocaat. Het oude alimentatiebedrag blijft namelijk gelden tot de rechter een ander bedrag heeft vastgesteld of heeft bepaald dat er geen alimentatie meer hoeft te worden betaald. Alleen met behulp van een advocaat kunt u de rechter vragen om het nieuwe bedrag vast te stellen. Een advocaat kan bovendien het bedrag voor u herberekenen, rekening houdend met alle relevante wijzigingen. Goed overleg U kunt in goed overleg een ander bedrag overeen komen, maar het risico is dat als er onenigheid ontstaat, de ander terug kan vallen op het oude bedrag én zelfs met terugwerkende kracht het oude bedrag kan vorderen. Let op, zo lang de rechter geen nieuw bedrag heet vastgesteld kan dit in principe. Ook als u het erover eens bent om het bedrag te wijzigen, is het daarom aan te raden om dit aan de rechter voor te leggen. Het voordeel is dat als u het erover eens bent, deze procedure snel en goedkoop kan verlopen. Twijfelt u of er sprake is van een relevante wijziging? Ik geef u graag vrijblijvend advies. Neem vrijblijvend contact met mij op via 088 374 79 00 of via info@deadvocatenwijzer.nl.
Melanie Hermes
mr. A.C. (Melanie) Hermes is werkzaam als advocaat binnen ESQ Advocaten te Oudenbosch. Zij is in maart 2014 afgestudeerd aan Tilburg University binnen het Ondernemingsrecht en Privaatrecht. Melanie was eerder als juridisch medewerker werkzaam binnen ESQ Advocaten en voert een algemene praktijk met de nadruk op het civiele recht. Melanie over de advocatuur: ''Mij is vaak de vraag gesteld waarom ik voor de advocatuur heb gekozen. Hier kan ik geen kort antwoord op geven. De afwisseling tussen het uitgebreid adviseren van de cliënt en het ferm benaderen van de wederpartij speelt een rol, maar bovenal de continue uitdaging van het vergroten van mijn juridische kennis, zodat ik deze kennis in kan zetten voor diegenen voor wie zij het verschil kan maken. Of u nu een ondernemer bent of een particulier, ik ben er voor u."

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.