Familie & Relatie

Band tussen kinderen en hun ouders verandert door scheiding

Mark van Essen
29 June 2016
Uit onderzoek is gebleken dat de band tussen kinderen en hun ouders verandert na een scheiding. Het onderzoek is verricht door de University of Illinois onder kinderen in verschillende leeftijdscategorieën waarvan de ouders hebben besloten om te gaan scheiden, maar ook waarvan de ouders nog samen waren. Kinderen waarvan de ouders op jonge leeftijd hebben besloten om te gaan scheiden ervaren een meer onzekere relatie met hun ouders wanneer zij eenmaal volwassen zijn, dan kinderen waarvan de ouders op latere leeftijd zijn gaan scheiden of waarvan de ouders nog samen zijn. Met name de kinderen waarvan de ouders uit elkaar gingen toen zij tussen drie en vijf jaren waren voelen juist wanneer zij ouder worden een zekere mate van onzekerheid. Zij vragen zich af op hun vader en moeder kunnen rekenen en of zij wel te vertrouwen zijn. De relatie met de andere ouder dan bij wie zij het hoofdverblijf hebben is onzekerder dan de relatie met de ouder bij wie zij in belangrijke mate woonachtig zijn. In Nederland is het verplicht om bij scheiding een ouderschapsplan op te stellen. Dit ouderschapsplan bevat afspraken over omgang, het betalen van alimentatie en het verstrekken van informatie. Uitgangspunt is dat de kinderen ten minste één weekend per veertien dagen bij de andere ouder verblijven. Bij jonge kinderen wordt aangeraden om ten minste één dag per week bij de andere ouder te zijn, omdat dit de hechting met de andere ouder ten goede komt (‘Omgang’ Monografieën (echt)scheidingsprocesrecht deel 8. Kind en Scheiding) . Voordeelscheiding.nl wijst ook op het belang om op signalen van het kind te letten en hier iets mee te doen. Het ouderschapsplan kan namelijk altijd worden aangepast indien hier behoefte aan is. Het aangepaste ouderschapsplan hoeft niet opnieuw aan de rechter te worden toegezonden. U kunt hier samen afspraken over maken. Leg deze afspraken wel altijd vast, zodat u altijd de meest actuele afspraken op papier hebt staan. Zo voorkomt u dat er achteraf discussie ontstaat.
Mark van Essen
Advocaat zijn is een mooi beroep dat op uiteenlopende vlakken veel van je vraagt: iedere dag is anders en je weet nooit wat de dag je gaat brengen. Daarnaast hebje contact met veel verschillende mensen, ieder met hun eigen verhaal. Dit, tezamen met het feit dat je het probleem van je cliënt juridisch moet duiden zonder de emotionele facetten uit het oog te verliezen, maakt dat iedere kwestie, hoe klein deze ook lijkt, altijd weer een uitdaging is.

Gerelateerde berichten

De meeste ouders die ik bijsta in een gerechtelijke procedure willen via de rechtbank een omgangsregeling voor zichzelf met hun kind(eren) laten...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.