Familie & Relatie

Alimentatie wordt steeds vaker niet betaald

Mark van Essen
16 September 2015
Een landelijk dagblad kwam vorige week met het verontrustende nieuws dat het aantal personen dat niet meer voldoet aan zijn of haar alimentatieverplichting haast is verdubbeld. Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (het LBIO) had vorig jaar maar liefst 14.512 dossiers in behandeling. In 2008 had het LBIO nog slechts 7.706 dossiers.   Hogere stijging 2015? Deze cijfers zijn gebaseerd op 2014. De verwachting is dat in 2015 het aantal dossiers verder stijgt, nu sinds dit jaar de kinderalimentatie niet langer aftrekbaar is. De alimentatiebetaler is hierdoor maandelijks 50 tot 300 euro meer kwijt, hetgeen forse problemen teweeg kan brengen. Ten aanzien van de partneralimentatie geldt dit niet; de partneralimentatie blijft als aftrekpost bestaan. Voor de ontvanger van de partneralimentatie wijzigt er eveneens niets; hij of zij moest het bedrag altijd al als inkomsten opgeven bij de Belastingdienst.   Oorzaken wanbetaling De Hogeschool van Amsterdam heeft onderzocht waarom dan toch al in 2014 een significante stijging in het aantal dossiers waarneembaar is. Geldproblemen vormen niet de belangrijkste reden; slechts 1 op de 4 dossiers is ontstaan door geldproblemen. De voornaamste reden is dat de alimentatiebetaler vindt dat de alimentatieontvanger het geld verkeerd spendeert of omdat hij of zij het bedrag simpelweg te hoog vindt. Ook het feit dat de alimentatiebetaler de kinderen minder ziet is vaak een argument om niet meer te betalen.   Goede berekening via Voordeelscheiding.nl Voordeelscheiding.nl stimuleert een goede becijfering van de alimentatiebedragen, juist om problemen in de toekomst te voorkomen. Indien u niet samen tot afspraken kunt komen, maken wij graag een uitgebreide berekening voor u op. Hierbij spelen niet alleen inkomsten en uitgaven een rol, maar ook de verdeling van de zorg voor de kinderen is van belang. Let u er echter op dat u ook kinderalimentatie verschuldigd kunt zijn wanneer u de kinderen niet meer ziet. Een gewijzigde omgangsregeling kan wel aanleiding vormen voor een herberekening, evenals baanverlies of samenwoning door de alimentatieontvanger. Wilt u meer weten over kinderalimentatie? Bekijk onze kinderalimentatiecampagne en doe een alimentatiecheck!
Mark van Essen
Advocaat zijn is een mooi beroep dat op uiteenlopende vlakken veel van je vraagt: iedere dag is anders en je weet nooit wat de dag je gaat brengen. Daarnaast hebje contact met veel verschillende mensen, ieder met hun eigen verhaal. Dit, tezamen met het feit dat je het probleem van je cliënt juridisch moet duiden zonder de emotionele facetten uit het oog te verliezen, maakt dat iedere kwestie, hoe klein deze ook lijkt, altijd weer een uitdaging is.

Gerelateerde berichten

Zoals u als alimentatieplichtige vast weet, eindigt uw verplichting tot het betalen van partneralimentatie als uw ex-partner opnieuw trouwt of een...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.