Familie & Relatie

De peildatum: over de verdeling van al jullie bezittingen na echtscheiding

Geert de Haas
3 July 2014
Wanneer echtgenoten besluiten te scheiden, moeten zij een peildatum kiezen. Wij krijgen vaak de vraag voorgelegd wat de te kiezen peildatum inhoudt en welke datum als peildatum moet worden gekozen   In Nederland geldt als uitgangspunt dat een huwelijk plaatsvindt in gemeenschap van goederen. Uiteraard mogen partijen voorafgaand aan het huwelijk afwijkende afspraken vastleggen; in dat geval trouwt het echtpaar onder huwelijkse voorwaarden. Indien jullie in gemeenschap van goederen zijn gehuwd, is alles wat voorafgaand aan het huwelijk van één van de partners was nu van jullie beide, evenals alles wat tijdens het huwelijk is aangeschaft of is verworven. Zodra jullie besluiten uit elkaar te gaan, moeten jullie deze bezittingen (en schulden) verdelen. In juridisch taalgebruik wordt gesproken van een verdeling van de huwelijksgemeenschap.   De peildatum is de datum waarop jullie de goederen gaan verdelen. De Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, spreekt pas van een verdeling wanneer niet alleen is vastgesteld wie welke bezittingen krijgt, maar wanneer ook is afgesproken wat deze bezittingen waard zijn. Er moet dus een waarde aan alle bezittingen worden gekoppeld. Dit is nodig om vast te stellen of één van beide echtgenoten meer krijgt dan de andere echtgenoot, in juridische termen over- en onderbedeling genoemd. Uitgangspunt moet namelijk zijn dat iedere echtgenoot de helft van alle bezittingen krijgt. Blijkt dat de bezittingen die één van beide echtgenoten krijgt beduidend meer waard zijn dan de bezittingen die de andere echtgenoot krijgt, bijvoorbeeld doordat een kostbaar erfstuk aan hem of haar toekomt, dan dient de andere echtgenoot te worden gecompenseerd.   De peildatum is dus de datum waarop jullie zowel hebben beslist wie wat krijgt, alsook hoeveel deze goederen waard zijn en hoe de ander eventueel wordt gecompenseerd. Vaak zal dit de datum zijn waarop jullie het echtscheidingsconvenant tekenen. Onze advocaten zullen namelijk voorafgaand aan dit tekenmoment nagaan of alle bezittingen (en schulden) zijn verdeeld (mits opgegeven) en of er inderdaad sprake is van een verdeling die in lijn is met de wet.
Geert de Haas
Specialist in zaken waarmee ondernemers te maken krijgen: Contracten, Incasso's, Samenwerkingsverbanden, Geschillen, Arbeidsrecht. Mijn doel is steeds een optimale oplossing te vinden binnen de krachtsverhoudingen waarmee u als ondernemer te maken heeft. Ik vind mijn beroep leuk omdat ik het leuk vind om te winnen. En iedere dag opnieuw heb ik weer kans om te winnen.

Gerelateerde berichten

  Eerder schreven wij al over het feit dat veel gehuwden, indien zij zijn gehuwd na het sluiten van huwelijkse voorwaarden, niet (meer) weten...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.