Consument & Geld

Mijn aankoop blijkt stuk. Welke rechten heb ik?

Melanie Hermes
29 June 2016
Stel u koopt een auto bij de plaatselijke dealer of een fotocamera bij een online elektronicagigant. Na drie weken blijkt de auto of de fotocamera niet naar behoren te werken. U neemt contact op met de verkoper. Die verwijst naar zijn algemene voorwaarden, waarin is bepaald dat u 25 % van de reparatiekosten dient te betalen. Mag dit? Allereerst een paar vragen vooraf. Bent u een natuurlijk persoon die niet handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf? Was de verkoper wel een professionele verkoper, handelend in de uitoefening van beroep of bedrijf? Betrof het de aankoop van een roerend goed, ofwel kocht u iets anders dan bijvoorbeeld een woning of elektriciteit? Dan is er sprake van een consumentenkoop in de zin van de wet en is onderstaande uitleg op uw situatie van toepassing. In de wet is bepaald dat de consument een aantal rechten heeft wanneer een aankoop ‘non-conform’ is, ofwel niet over de eigenschappen beschikt welke u mocht verwachten. Bij een auto hoeft bijvoorbeeld bij normaal gebruik niet te worden verwacht dat de bodemplaat al na enkele dagen volledig is verroest en van een fotocamera mag worden verwacht dat er zuivere foto’s mee kunnen worden gemaakt. Blijkt dat zeer kort na de aankoop toch essentiële eigenschappen ontbreken, dan wordt vermoed dat dit ten tijde van de aankoop al zo was. Natuurlijk moet u niet zelf het product stuk hebben gemaakt of verkeerd hebben gebruikt. Wat mag u van de verkoper verwachten? U moet de verkoper in de gelegenheid stellen om het product te repareren, te vervangen of om het ontbrekende onderdeel bijvoorbeeld alsnog te leveren. Lukt dit niet, dan kunt u de aankoop ontbinden en/of hebt u recht op een schadevergoeding. De verkoper mag niet van u vragen om mee te betalen aan de reparatie of vervanging. Dit moet volledig gratis worden aangeboden. Daarnaast mag de verkoper geen bedrag inhouden op het terug te betalen aankoopbedrag omdat u het product al zou hebben gebruikt. Wat mag de verkoper van u als consument verwachten? De verkoper mag uiteraard van u verwachten dat u het product op normale wijze hebt gebruikt, maar ook dat u tijdig hebt geklaagd. Volgens de wet moet u binnen een redelijke termijn nadat u hebt ontdekt dat het product niet voldoet bij de verkoper klagen, waarbij de wet voorschrijft dat dit in ieder geval binnen twee maanden moet zijn. U kunt dus niet eerst nog een half jaar met de auto doorrijden, tenzij u niet wist dat de bodemplaat verroest was en u hier pas bij de eerst volgende APK achter komt. Komt u er bij de APK achter, dan gaan de twee maanden lopen waarbinnen u moet klagen.
Melanie Hermes
mr. A.C. (Melanie) Hermes is werkzaam als advocaat binnen ESQ Advocaten te Oudenbosch. Zij is in maart 2014 afgestudeerd aan Tilburg University binnen het Ondernemingsrecht en Privaatrecht. Melanie was eerder als juridisch medewerker werkzaam binnen ESQ Advocaten en voert een algemene praktijk met de nadruk op het civiele recht. Melanie over de advocatuur: ''Mij is vaak de vraag gesteld waarom ik voor de advocatuur heb gekozen. Hier kan ik geen kort antwoord op geven. De afwisseling tussen het uitgebreid adviseren van de cliënt en het ferm benaderen van de wederpartij speelt een rol, maar bovenal de continue uitdaging van het vergroten van mijn juridische kennis, zodat ik deze kennis in kan zetten voor diegenen voor wie zij het verschil kan maken. Of u nu een ondernemer bent of een particulier, ik ben er voor u."

Gerelateerde berichten

Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....
Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.