Consument & Geld

Leidt het invoeren van een foutief kenteken tot een parkeerboete?

Geert de Haas
9 March 2016
Een kort, maar niet minder belangrijk bericht voor tussendoor. Wie zijn auto in de stad wil parkeren moet steeds vaker zijn kenteken opgeven. Er rolt vervolgens geen kaartje meer uit de parkeerautomaat dat achter de voorruit dient te worden geplaatst. De parkeerwachter toetst namelijk het kenteken in op zijn computer en ziet zo of u (voldoende) hebt betaald. Een groot voordeel is dat niet langer papier en inkt worden gebruikt, nadeel is dat u eenvoudig een vergissing kunt maken bij het intypen van het kenteken. Er zijn namelijk nog altijd veel automobilisten die hun kenteken niet uit het hoofd kennen en doordat er geen papiertje meer uit de parkeerautomaat rolt, valt het u wellicht niet op wanneer u een typefout hebt gemaakt.   Parkeerapp Een automobiliste die zoiets was overkomen, trof bij terugkomst een bekeuring onder haar ruitenwisser. Hoewel zij had betaald voor het parkeren via een telefoonapplicatie en zij dus de parkeerbelasting (de parkeerkosten zijn een vorm van belasting) in rekening kreeg gebracht, meende de parkeerwachter van de gemeente Amsterdam dat er niet was betaald. Er was namelijk betaald voor een voertuig met een ander kenteken. De Hoge Raad, de hoogste civiele rechter in Nederland, heeft eind februari gemeend dat dit onterecht is. De wet schrijft namelijk voor dat een bekeuring alleen mag worden uitgeschreven, formeel een naheffingsaanslag mag worden opgelegd, indien geheel geen belasting is betaald, ofwel er helemaal geen parkeerkosten zijn betaald door de automobilist. Indien er wel is betaald, maar er een verkeerd kenteken is ingevoerd, mag er geen bekeuring onder de ruitenwisser worden geplaatst. Let u er echter wel op dat u moet kunnen aantonen dat u hebt betaald. De parkeerwachter kan namelijk bij het invoeren van het kenteken niet zien dat u het verkeerde kenteken hebt ingevoerd.
Geert de Haas
Specialist in zaken waarmee ondernemers te maken krijgen: Contracten, Incasso's, Samenwerkingsverbanden, Geschillen, Arbeidsrecht. Mijn doel is steeds een optimale oplossing te vinden binnen de krachtsverhoudingen waarmee u als ondernemer te maken heeft. Ik vind mijn beroep leuk omdat ik het leuk vind om te winnen. En iedere dag opnieuw heb ik weer kans om te winnen.

Gerelateerde berichten

Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....
Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.