Consument & Geld

Bedrijf mag persoonsgegevens niet voor ander doel (her)gebruiken

Melanie Hermes
28 March 2017
U kent het wel; u wil een eenvoudige verzekering afsluiten, maar moet toch een ellenlange lijst met vragen invullen. Of u rookt bijvoorbeeld en wanneer u voor het laatst een arts hebt bezocht. Deze informatie is niet alleen waardevol voor verzekeraars, maar ook bijvoorbeeld de acupuncturist die klanten helpt bij het stoppen met roken zal interesse hebben in het antwoord op uw vraag of u rookt en de lokale opticien zal willen weten of u een bril draagt, zodat hij u direct een passend aanbod voor een nieuwe kan doen. Mag uw informatie hiervoor worden gebruikt? Niet verder verspreiden Nee, de verzekeraar die uw persoonsgegevens verzamelt mag deze niet verstrekken aan anderen. Het gaat zelfs zo ver, dat ook binnen de verschillende afdelingen van de verzekeraar geen sprake mag zijn van gegevensuitwisseling. De gegevens die u hebt ingevuld ten behoeve van uw overlijdensrisicoverzekering mogen bijvoorbeeld niet één-op-één worden overgenomen voor uw zorgverzekering. Dit is alleen toegestaan indien u hier nadrukkelijk toestemming voor hebt gegeven. Hebt u hier niet nadrukkelijk toestemming voor gegeven, dan moet u opnieuw de relevante vragenlijsten invullen, ook al zijn uw antwoorden op deze vragen hetzelfde als de vorige keer toen u vragen voorgelegd kreeg. Identiteitsfraude Dit alles is geregeld in de Wet bescherming persoonsgegevens. Persoonsgegevens kunnen erg waardevol zijn voor bedrijven, omdat ze u bijvoorbeeld gericht een aanbod voor de aankoop van een product kunnen doen of omdat ze met uw gegevens statistische data kunnen verzamelen. Minder onschuldig is dat er misbruik van uw gegevens kan worden gemaakt. Zo kan een verzekeraar weigeren om u in dekking te nemen omdat u rookt of kan de bank een hypotheek aan u weigeren omdat u in het verleden een strafbaar feit hebt begaan. Veel erger is misschien nog dat criminelen uw identiteit kunnen stelen en zij zich als u voor kunnen doen. Vooraf bepaald doel Persoonsgegevens mogen altijd slechts voor een vooraf bepaald doel worden verzameld. Een enquêteur die u belt zodat u in de toekomst mooie aanbiedingen kunt krijgen hoeft u dus niet te woord te staan. Uw persoonsgegevens mogen in de regel pas worden verwerkt indien u hier ondubbelzinnig toestemming voor hebt gegeven, het noodzakelijk is voor de totstandkoming van een contract met u, dit in het kader van een wettelijke verplichting noodzakelijk is  of indien dit van vitaal belang voor de andere partij is. Er is een verschil tussen verwerking en het verder toepassen van de gegevens. Het toepassen van de gegevens mag, mits dit in lijn is met het doel waarmee ze zijn verzameld en de aard van de gegevens zich niet tegen toepassing verzet. De gegevens mogen over het algemeen wel worden gebruikt voor historische of statistische doeleinden, maar alleen als de gebruiker van de gegevens de vertrouwelijkheid van uw gegevens kan waarborgen. Tot slot worden de verkregen gegevens niet langer bewaard dan strikt noodzakelijk.
Melanie Hermes
mr. A.C. (Melanie) Hermes is werkzaam als advocaat binnen ESQ Advocaten te Oudenbosch. Zij is in maart 2014 afgestudeerd aan Tilburg University binnen het Ondernemingsrecht en Privaatrecht. Melanie was eerder als juridisch medewerker werkzaam binnen ESQ Advocaten en voert een algemene praktijk met de nadruk op het civiele recht. Melanie over de advocatuur: ''Mij is vaak de vraag gesteld waarom ik voor de advocatuur heb gekozen. Hier kan ik geen kort antwoord op geven. De afwisseling tussen het uitgebreid adviseren van de cliënt en het ferm benaderen van de wederpartij speelt een rol, maar bovenal de continue uitdaging van het vergroten van mijn juridische kennis, zodat ik deze kennis in kan zetten voor diegenen voor wie zij het verschil kan maken. Of u nu een ondernemer bent of een particulier, ik ben er voor u."

Gerelateerde berichten

Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....
Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.