Consument & Geld

All-in tarief bij Vermogensbeheer? Let op!

Mark van der Werf
6 March 2019
Banken moeten hun klanten volledig informeren om te zorgen dat deze een geïnformeerde beslissing kan nemen over de hem geboden dienstverlening. Dat geldt ook voor de kosten die een bank in rekening brengt. Onlangs deed de Commissie van Beroep (2019-001) een uitspraak in een zaak over een belegger die in de veronderstelling was dat hem een all-in tarief in rekening werd gebracht voor de dienstverlening door de bank. Echter, het all-in tarief betrof enkel de kosten die de bank maakte voor beheer, transacties en administratieve handelingen. In deze zaak had de bank een mandaat om namens de klant voor zijn rekening te beleggen in beleggingsfondsen. De belegger had echter geen rekening gehouden met kosten die door de beleggingsfondsen in rekening werden gebracht en werden verwerkt in de koersen van deze fondsen. De belegger werd vervolgens na afloop van de dienstverlening geconfronteerd met aanzienlijk hogere kosten dan vooraf gedacht. De belegger kreeg zowel bij de geschillencommissie als bij de commissie van beroep geen gelijk. Daarbij waren de relevante vragen:
  • Had de belegger nu redelijkerwijs moeten begrijpen dat de fondskosten buiten het all-in tarief zouden vallen?
  • Stel dat de bank was tekort geschoten in haar informatieverplichting, had de belegger als gevolg hiervan schade geleden? Met andere woorden had de belegger bij de juiste informatie een andere beslissing genomen?
Er werd geoordeeld dat de belegger redelijkerwijs –op grond van de beschikbare documentatie en rapportages door de bank - had moeten begrijpen dat onder het all-in tarief niet vallen de kosten die een fondsbeheerder maakt. De belegger kon in dit geval ook niet duidelijk maken dat hij in het geval hij had geweten van de extra kosten hij een andere beslissing had genomen. Dan is er dus geen schade. Met de kennis achteraf is het natuurlijk makkelijk klagen. Deze zaak nam, inclusief beroep, anderhalf jaar in beslag maar had naar mijn mening weinig kans. Mijn advies: zorg bij de start van de dienstverlening dat er wordt doorgevraagd, ook als het gaat om de kosten, zorg dat je het begrijpt. En waarom vermogen in beheer geven dat wordt belegd in beleggingsfondsen? Dan worden er dus twee keer kosten in rekening gebracht. Ga dan rechtstreeks in dit soort fondsen beleggen. Maar goed: ik ben geen belegger….
Mark van der Werf
Ik begeleid ondernemers en particulieren die een geschil hebben met hun bank of financieel dienstverlener. Dat kunnen onderwerpen zijn op het gebied van zorgplicht banken, zakelijke zekerheden (pandrecht en hypotheek), beleggersgeschillen en consumentenrecht. Het oplossen van een conflict met je bank is tijdrovend en kostbaar. Tijdrovend omdat de bank een lange adem heeft en vaak baat heeft bij uitstel zodat de klant uiteindelijk de strijd moet staken. Kostbaar omdat de geschillen vaak complex zijn en juridisch advies vereist is. Daarom is het zeer belangrijk om eerst de feiten goed op een rij te hebben en te beoordelen wat de kansen zijn om succes te hebben bij het voeren van een procedure.

Gerelateerde berichten

Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....
Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.