Arbeid & Inkomen

Boetes op grond van Wet arbeid en vreemdelingen niet doorschuiven naar (onder)aannemer.

Thijs van Liempd
6 February 2015
In sommige branches, zoals de evenementenbranche, worden relatief veel “vreemdelingen” in de zin van de Wet arbeid en vreemdelingen (WAV) ingezet. De inzet van vreemdelingen is gebonden aan een aantal vereisten. Verder komen allerlei verplichtingen kijken bij de inzet van vreemdelingen.   Een opdrachtgever die een andere partij inschakelt voor het uitvoeren van de opdracht – waarbij mogelijk vreemdelingen worden ingezet - spreekt veelal in de overeenkomst af dat wanneer de wederpartij in strijd handelt met de WAV dat de wederpartij de boete voor de opdrachtgever voor zijn rekening neemt.   Deze contractuele uitsluiting van de boete op grond van de WAV lijkt verleden tijd. Op 16 december 2014 heeft het Hof Den Bosch namelijk in twee uitspraken geoordeeld dat dergelijke vrijwaringen voor boetes in strijd zijn met de openbare orde en daarmee nietig zijn. Dit betekent dat dergelijke afspraken niet geldig zijn.   De achterliggende gedachte bij het oordeel van het Hof is dat een “werkgever” in de zin van de WAV een zelfstandige plicht heeft om de rechten en verplichtingen uit de WAV na te komen. De achterliggende gedachte bij het opleggen van een boete op inbreuken van de WAV is dat de overtreder de overtreding in zijn eigen vermogen moet voelen, zodat hij wordt geprikkeld en afgeschrikt voor toekomstige overtredingen. Indien een vrijwaring van de boete dan zou worden toegelaten, wordt een inbreuk gemaakt op die achterliggende gedachte.   Zoals gebruikelijk mag een vrijwaring wel worden afgesproken, indien sprake is van “bijzondere omstandigheden”. Wat onder die bijzondere omstandigheden moet worden verstaan maakt het Hof niet duidelijk. Een opdrachtgever kan zich als gevolg van de uitspraken niet meer verschuilen achter de vrijwaringsclausule. Hij heeft een eigen verantwoordelijkheid om de verplichtingen uit de WAV na te komen. Doet hij dit niet, dan moet hij op de blaren zitten en zelf een boete betalen.
Thijs van Liempd
Sinds 2013 ben ik als advocaat werkzaam bij DVAN Advocaten op de sectie Arbeid en Medezeggenschap. Ik houd mij voornamelijk bezig met arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht in de breedste zin van het woord. Je kunt bij mij terecht voor (o.a.) individueel en collectief ontslag, arbeidsongeschiktheid en re-integratie, arbeidsrechtelijke transactiebegeleiding (inclusief boekenonderzoek) en het opstellen en aanpassen arbeidsvoorwaarden (arbeidsovereenkomsten, personeelshandboeken, harmonisatie arbeidsvoorwaarden).

Gerelateerde berichten

Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....
Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.