Personeel

Vrije advocaatkeuze: Uw recht op de beste juridische bijstand.

Elise van Es
9 februari 2016

Vrije advocaatkeuze: Uw recht op de beste juridische bijstand.

Daar zat ze dan. Thuis, op de bank, behoorlijk van slag door wat ze net op het werk te horen had gekregen. Karins werkgever besloot dat het bedrijf niet langer met haar verder wilde. Ze werd ontslagen. De redenen kon ze nog niet goed begrijpen. Sterker nog, in haar ogen was het ontslag onterecht. Haar man opperde meteen dat ze de rechtsbijstandverzekering moest bellen. De telefoniste van de verzekering gaf haar door dat hun jurist contact zou opnemen om te bekijken of ze juridisch in haar recht stond, of niet. Maar die jurist? Die kende ze verder niet. Haar verzekering wees haar een van hun juristen toe. Dat voelde voor haar niet prettig, maar ja, had ze een andere keuze?

Het antwoord daarop is een eenduidig ‘ja’. In Nederland geldt namelijk een vrije advocaatkeuze. Dat houdt in dat u zelf mag kiezen welke advocaat of juridisch adviseur u inschakelt. Ook als u een rechtsbijstandverzekering hebt. Dat kost u niets, u betaalt immers uw premie. Uw rechtsbijstandverzekering dient die kosten gewoon te vergoeden. Als Karin dit had geweten, had ze haar eigen advocaat kunnen inschakelen

De uitspraak van het Europese Hof

Is dat altijd al zo geweest? In zekere zin wel. De wet heeft sinds 1993 voorgeschreven dat iedereen zelf mag kiezen welke advocaat of jurist ze inschakelen. Toch hebben rechtsbijstandverzekeringen de keuze van hun klanten jarenlang beperkt, door deze mogelijkheid alleen toe te passen op procedures waar een advocaat verplicht was, zoals bij zaken met een belang boven de € 25.000. In veel gevallen gaat het echter niet om zo’n hoog bedrag. Zo werden mensen als Karin jarenlang min of meer opgezadeld met de keuze voor een jurist die hun rechtsbijstandverzekering voor hen maakte. 

Tot een klant van een rechtsbijstandverzekering het zat was en een rechtszaak tegen Das aanspande. Op 7 november 2013 heeft het Europese Hof van Justitie vervolgens bepaald dat iedereen – ook met een rechtsbijstandverzekering – het recht heeft om zelf te kiezen welke advocaat of jurist hij of zij inschakelt voor een zaak. Goed nieuws dus mocht u ooit met een dergelijke zaak te maken krijgen.

Waarom uw eigen keuze maken?

Uw eigen keuze maken met betrekking tot juridische bijstand is simpelweg uw recht. Maar nog belangrijker: zo kunt u dus de specialist inschakelen die u het allerbeste kan bijstaan. Een specialist in arbeidsrecht weet immers precies hoe de wet in elkaar zit en behaalt zo het meest optimale resultaat voor uw zaak.

Waar dient u evengoed rekening mee te houden?

  • Het inschakelen van uw eigen advocaat moet altijd via je verzekering lopen. Eigenlijk vraagt u eerst formeel om akkoord, waarbij uw rechtsbijstandsverzekering toetst of uw geschil onder de dekking van uw verzekering valt. Indien dat het geval is en er een procedure gevoerd moet worden, dient uw rechtsbijstandsverzekering de advocaat van uw keuze te respecteren.
  • U heeft het recht om één keer per procedure te kiezen voor een advocaat. Belangrijk is dat er wél geprocedeerd wordt. Pas als de verzekeraar beslist dat er een procedure kan worden gestart, krijgt u een vrije advocaatkeuze.
  • Uw rechtsbijstandsverzekering behoudt het recht om niet te procederen. Als u toch een procedure wilt starten en uw verzekering wilt dat niet, dan kun u dit oplossen door een beroep te doen op de geschillenregeling. Deze geschillenregeling bepaalt vervolgens wat er gebeurt.

Tip: bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering, raden wij u aan om de polisvoorwaarden goed door te lezen. Bekijk en vergelijk dus de maximale vergoeding (indien er een maximum is ingesteld) en het eigen risico bij verschillende verzekeraars. Deze polissen kunnen namelijk nog behoorlijk verschillen.

Wilt u meer weten of heeft u vragen over een andere juridische kwestie, neem dan –  voor een vrijblijvend gesprek – contact met mij op. Elise van Es, advocaat arbeidsrecht. Bel voor een vrijblijvende afspraak 088 374 79 00.

Elise van Es
Elise van Es is partner en advocaat arbeidsrecht bij Van Hout advocaten. Elise behartigt zowel zakelijke cliënten zoals (middel)grote ondernemingen alsmede werknemers. Elise houdt zich onder meer bezig met arbeidszaken van het hogere management, ontslag van statutair directeuren, reorganisaties, geschillen met aandeelhouders en overgang van ondernemingen. Daarnaast houdt Elise zich bezig met het concurrentiebeding, beëindigingsregelingen, ontbindingszaken, arbeidsconflicten en collectief ontslag. Zij houdt zich ook bezig met medezeggenschapsrecht aan de zijde van zowel de OR als aan de zijde van de werkgever. Elise heeft onlangs een Postacademische Leergang Arbeidsrecht (PALA) aan de Erasmus Universiteit met goed gevolg behaald.
Maak een afspraak met Elise van Es

Gerelateerde berichten

Twee miljoen rechtszaken in 2013

Twee miljoen rechtszaken worden er ongeveer gestart in 2013 in Nederland,...

Zoals ik in de aanhef al zeg heeft Noortje een erg groot hart voor haar cliënten en leeft ze ook echt met haar cliënten mee. In meerdere zaken heeft...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!

Experts uitgelicht

Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Ontslagrecht
5

(1 beoordeling)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.