Arbeid & Inkomen

Pubergrap leidt tot ontslag leraar

Mark Uilhoorn
20 May 2014
De leraar heeft een leerling via zijn mobiele telefoon een foto van zijn ontblote geslachtsdeel gestuurd. De school gelooft de verklaring van de leraar maar het vertrouwen ontbreekt zodat de positie van de leraar niet meer houdbaar is. De school verzoekt omontbinding van de arbeidsovereenkomst. De leraar is ruim 30 jaar in dienst, is zwaar gehandicapt en beweegt zich voort in een rolstoel. De leraar is een zeer gezien persoon binnen de school en de gemeente, is actief als coach in de sportwereld en heeft een goed contact met oud-leerlingen. De leraar zegt dat hij slachtoffer is geworden van een misselijke grap van een of meer leerlingen van de school. De leraar is actief op een website en is in contact gekomen met een vrouw. Tijdens een chatsessie heeft de vrouw een mobiel telefoonnummer doorgegeven. De leraar heeft naar dit nummer een foto gestuurd van zijn ontblote, gezwollen geslachtsdeel. Vrij snel na het verzenden is het de leraar duidelijk geworden dat hij in de maling is genomen. Hij kreeg namelijk een Whats  App-bericht terug met de foto van een leerling. De leraar bleek zijn foto gestuurd te hebben naar een 15-jarige leerling.   De rechter neemt in zijn oordeel mee dat leerlingen de leraar in de klas tijdens schooltijd meermalen via zijn laptop de website hebben zien bezoeken. Een collega heeft de leraar eerder gewaarschuwd maar dit heeft de leraar genegeerd. De foto is bij een groot aantal leerlingen en ouders terecht gekomen. Het risico van deze razendsnelle verspreiding komt voor rekening van de leraar. De leraar heeft zelf de foto geproduceerd en verzonden, terwijl hij op de hoogte was van de risico’s van de website. Een aantal collega’s heeft verklaard geen mogelijkheden meer te zien om samen te werken. Volgens de collega’s is sprake van een vertrouwensbreuk en zal een eventuele terugkeer leiden tot grote onrust onder de leerlingen en de ouders. De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst zonder toekenning van een vergoeding, aangezien de leraar waarschijnlijk in aanmerking komt voor wachtgeld.   TipSociale media zijn niet meer weg te denken. Het is raadzaam een reglement op te stellen voor het gebruik. Werkgevers en werknemers moeten zich realiseren dat berichten via sociale media juridische gevolgen kunnen hebben.   Bron: Rechtbank Midden-Nederland, loc. Utrecht, 20 september 2013, ECLI:NL:RBMNE:2013:4990   Een aangepaste versie van bovenstaand artikel is ook verschenen op HR Praktijk.
Mark Uilhoorn

Gerelateerde berichten

De leraar heeft een leerling via zijn mobiele telefoon een foto van zijn ontblote geslachtsdeel gestuurd. De school gelooft de verklaring van de...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.