Arbeid & Inkomen

Nulurencontracten vanaf 1 januari 2015 uitgeschakeld?

Thijs van Liempd
7 January 2015
Werkgevers hebben op dit moment de mogelijkheid om voor de eerste zes maanden van de arbeidsovereenkomst de loondoorbetalingsverplichting uit te sluiten. Deze bepaling zien we veelal terugkomen in de flexibele contracten, waaronder de nulurencontracten en de min-max contracten. De achterliggende gedachten hierbij is de bestaande wens om enkel de feitelijke uren uit te betalen.   Vanaf 1 januari 2015 kunnen nadere regels worden gesteld, welke zelfs zover kunnen gaan dat de uitsluiting van de loondoorbetalingsverplichting in de eerste zes maanden helemaal niet mag worden overeengekomen in de arbeidsovereenkomst. Het is op voorhand al duidelijk dat dit voor de zorg zal gaan gelden.   Ook de uitbreiding bij cao wordt aan banden gelegd. Enkel voor specifiek in de cao gemotiveerde functies mag bij cao van de termijn van zes maanden worden afgeweken. Op dit moment kan dit zonder motivering.   Betekent de wijziging het einde van de nulurencontracten? Naar onze mening niet. De uitsluiting van de loondoorbetalingsverplichting voor de eerste zes maanden betekent niet dat met de werknemer geen nulurencontract mag worden overeengekomen. Wel is het gevolg daarvan dat de werknemer eerder (vaste) uren zal kunnen claimen op basis van het rechtsvermoeden van de omvang van de arbeid.  
Thijs van Liempd
Sinds 2013 ben ik als advocaat werkzaam bij DVAN Advocaten op de sectie Arbeid en Medezeggenschap. Ik houd mij voornamelijk bezig met arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht in de breedste zin van het woord. Je kunt bij mij terecht voor (o.a.) individueel en collectief ontslag, arbeidsongeschiktheid en re-integratie, arbeidsrechtelijke transactiebegeleiding (inclusief boekenonderzoek) en het opstellen en aanpassen arbeidsvoorwaarden (arbeidsovereenkomsten, personeelshandboeken, harmonisatie arbeidsvoorwaarden).

Gerelateerde berichten

Een nulurencontract is een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd. Een werkgever kan bij een nul-urencontract in beginsel zelf...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.