Arbeid & Inkomen

Lawyers Paradise

Eerde de Vries
8 February 2016
Inmiddels is meer dan een half jaar ervaring opgedaan met het nieuwe ontslagrecht. In onze Nieuwsbrief van februari (zie onze site Omny de Vries) besteden we daarom ook weer aandacht aan deze nieuwe regels. Doel van het nieuwe ontslagrecht was om meer duidelijkheid te scheppen voor beide partijen, zodat ze vooraf al weten waar ze aan toe zijn. Veel wetgevingsoperaties beginnen met zo’n lofwaardig streven, vereenvoudiging, en keer op keer is het eindresultaat een juridisch doolhof met meer regels in plaats van minder, ook hier weer. Een “Lawyers Paradise” noemen advocaten dat dan, omdat alleen met behulp van goede advocaten de uitweg uit zo’n doolhof kan worden gevonden. Het leek inderdaad zo eenvoudig: duidelijke criteria in de wet en in (bijna) alle gevallen recht op een zogenaamde transitievergoeding voor alle werknemers bij opzegging of ontbinding van de arbeidsovereenkomst mits die langer dan twee jaar heeft geduurd. Die vergoeding moest van de wetgever wel aanzienlijk omlaag en komt nu ook uit op een derde van wat eerst betaald moest worden. Het stappenplan dat doorlopen moet worden bij ontslag, hing ik op in mijn kamer. Pagina’s wettekst met uitgewerkte ontslaggronden. Al die gronden moeten door de werkgever voor de rechter of het UWV aannemelijk gemaakt worden en dat vereist dan weer een hele dossiervorming. Die dossiers worden door de rechter gewogen en sinds de invoering van die nieuwe wet steeds vaak te licht bevonden, dus zoeken de werkgevers een andere weg die niet langs de rechter of het UWV loopt. De werkgevers zoeken hun heil in de oude vertrouwde beëindigings-, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd. Werkgevers en werknemers zijn immers vrij om overeen te komen wat zij willen en een prettige bijkomstigheid is, dat de wet wel heel duidelijk is over de hoogte van de wettelijke vergoeding, die transitievergoeding. Daarop heeft een werknemer bij de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst in ieder geval recht. Die transitievergoeding gaat zo dus de bodem bepalen van de vergoeding. Minder zal een werknemer bijna nooit krijgen. Om de werknemer  vrijwillig “mee  te krijgen” bij het sluiten van zo’n vaststellingsovereenkomst moet de medewerking van de werknemer dus “gekocht” worden. En zo schroeft de praktijk de hoogte van de beëindigingsvergoedingen toch weer op in weerwil van de bedoelingen van de wet. 
Eerde de Vries
Sinds 1983 ben ik advocaat in Wolvega. Honkvast en daardoor goed ingeburgerd in de plaatselijke samenleving. Door de jaren heen ben ik mij meer en meer gaan toeleggen op de advisering van zakelijke klanten. Steeds minder vanuit een soort dokter-patiënt verhouding, maar meer als een gelijkwaardige gesprekspartner van de ondernemer.

Gerelateerde berichten

Vanaf 1 juli 2015 geldt de nieuwe regeling van de Transitievergoeding. De term Transitievergoeding (transitie = overgang) is gekozen om duidelijk te...
Ontslag wegens een verstoorde arbeidsverhouding   Met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid veranderen de regels rondom...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.