Arbeid & Inkomen

Kan je zo maar niet meer worden opgeroepen bij een oproepcontract?

Nadine Plaisier
31 maart 2016

Geregeld hoor ik mensen zeggen dat als ze een oproepcontract hebben en niet meer worden opgeroepen, ze nergens recht op hebben. Is dat wel zo?

Het woord oproepcontract of nulurencontract komt in de wet niet voor. Desondanks wordt er geregeld gebruik van gemaakt. Oproepcontracten zie je vaak in de horeca, in de gezondheidszorg en in de detailhandel. Oproepkrachten zijn vooral bedoeld om in te vallen bij ziekte van het vaste personeel, in de vakantieperioden en bij zogenaamde piekperioden.

Het voordeel voor een werkgever is dat als er werk beschikbaar is, hij een oproepkracht kan oproepen. Bij geen werk, roept hij de oproepkracht niet op. In beginsel is de werkgever alleen over de gewerkte uren loon verschuldigd. Dit is anders dan bij een gewone arbeidsovereenkomst. Alsdan moet de werkgever immers gewoon het loon door betalen, ook als er geen werk is. Het nadeel voor een werknemer is dat hij geen zekerheid heeft. Hij weet niet wanneer en hoe vaak hij wordt opgeroepen. Een werknemer is echter wel, in beginsel, verplicht te komen werken indien zijn werkgever hem oproept.

Maar is het nu zo dat als een oproepkracht niet meer wordt opgeroepen, hij geen poot heeft om op te staan?

Stel je bent als serveerster werkzaam in een café en je hebt een oproepcontract (nulurencontract). In de praktijk werk je elke woensdagavond, vrijdagavond en zaterdag. In totaal werk je 16 uur per week. Na 7 maanden 16 uur per week gewerkt te hebben, krijg je opeens te horen dat je niet meer wordt opgeroepen. Mag dat?

Nee dat mag niet. In de wet staat immers in artikel 7:610b BW dat indien een arbeidsovereenkomst minstens 3 maanden heeft geduurd, de bedongen arbeid wordt vermoed een omvang te hebben van de gemiddelde omvang van de arbeid per maand in de drie voorafgaande maanden. Met andere woorden: je berekent het gemiddelde van het aantal gewerkte uren over de laatste drie maanden. In dit geval wordt de bedongen arbeid vermoed een omvang te hebben van 16 uur per week. Je hebt dan dus recht op een werkweek van 16 uren per week.

Een oproepcontract is dus niet zo flexibel als wel eens wordt gedacht!

Als je in deze situatie niet meer wordt opgeroepen staat dat gelijk aan een ontslag. Feitelijk betekent het niet verder oproepen een opzegging van de arbeidsovereenkomst door de werkgever. Een werkgever kan echter niet zomaar overgaan tot opzegging van een arbeidsovereenkomst. De werkgever dient eerst toestemming te hebben van het UWV, dan wel de kantonrechter. Je dient hiertegen dan ook te protesteren en een advocaat in de arm te nemen.

Nu een andere situatie. Je bent weer werkzaam als serveerster in een café. Van januari tot en met mei werk je gemiddeld 10 uur in de week. In juni, juli en augustus werk je gemiddeld 30 uren per week. Dit omdat dan iedereen gezellig op het terras van het café zit. Je werkgever roept je daarna weer voor 10 uur per week op. Jij protesteert daar tegen en zegt recht te hebben op 30 uren. Wie heeft er gelijk?

In dit geval heeft de werkgever gelijk. Indien er sprake is van een incidentele piek (de zomermaanden), geldt het rechtsvermoeden niet. De bedongen arbeid wordt dan vermoed een omvang te hebben van 10 uren en niet van 30 uren. Ondanks dat je de laatste 3 maanden dus wel 30 uren per week hebt gewerkt.

Heb je (een oproepcontract en heb je) hierover vragen? Neem dan contact op met WP Advocaten. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 078 – 68 195 55. Je kan ons uiteraard ook mailen: info@wpadvocaten.nl

 

Nadine Plaisier
Mr. Nadine Plaisier heeft zowel rechten (master strafrecht) als economie (master marketing) gestudeerd aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Zij is met lof en cum laude afgestudeerd. Tijdens haar studie was ze werkzaam op een notariskantoor. Daarna was zij, nog voor haar afstuderen, werkzaam bij een gerenommeerd advocatenkantoor. Nadine Plaisier koos echter bewust voor een klein kantoor met veel cliëntencontact.

Gerelateerde berichten

Deze vraag moest de voorzieningenrechter te Rotterdam beantwoorden. In zijn ...

Een dienstverband kan op verschillende manieren eindigen. Behalve de eenzijdige beëindiging (ontslag) door de werkgever of de werknemer, kunnen...

Deel dit blog artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!

Experts uitgelicht

Ontslagrecht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?

Over de Advocatenwijzier

Heb je een advocaat nodig maar vind je het lastig om uit het grote aanbod de juiste te kiezen? Dat begrijpen wij volkomen. Daarom helpt De Advocatenwijzer particulieren en ondernemers bij het vinden van een geschikte advocaat. Met onze uitgebreide ervaring in de advocatuur kunnen wij als geen ander de advocaat vinden die voldoet aan jouw criteria, voorkeuren en behoeften.