Heeft God auteursrecht?

Wat is auteursrecht anders dan het hebben van een recht op wat je hebt geschapen? God heeft volgens velen de wereld geschapen en in die zin zullen zijn volgelingen zeggen dat God auteursrecht heeft op wat hij gemaakt heeft. De termijn gooit – in verband met de beperkte duur van het auteursrecht – misschien roet in het eten, maar daar gaan we gemakshalve even aan voorbij.

 

Oberlandesgericht Frankfurt

Onlangs†gaf† het Oberlandesgericht van Frankfurt – als voorlopig sluitstuk van een proces in twee instanties – in hoger beroep een oordeel over de vraag†met betrekking tot de intellectuele eigendom van een spirituele tekst en over de vraag of God auteursrecht heeft. De vraag lijkt er een voor aan de borreltafel maar zou tegelijkertijd niet misstaan als onderdeel van een gefingeerde casus op een examen voor beginnende studenten intellectuele eigendom. Die studenten kennen als het goed is (en als we de zaak naar Nederland verplaatsen) artikel 6 van de Auteurswet (Aw). Die bepaling zegt dat als een werk tot stand is gekomen naar het ontwerp van een ander en onder diens leiding en toezicht, de maker van dat werk dan als auteur wordt aangeduid.

 

Amerikaanse psychiater contra Duitse Vereniging

Met die kennis krijgen de studenten intellectuele eigendom de volgende waargebeurde simpele casus voorgeschoteld. Een Amerikaanse vrouw, psychiater van beroep, heeft in 1975 een tekst gepubliceerd die zij tijdens een openbaring van Jezus zou hebben ontvangen. Een Vereniging in Duitsland pikt dat op en neemt bepaalde delen van die tekst over in een eigen publicatie. De Amerikaanse psychiater beticht vervolgens de vereniging van inbreuk op het auteursrecht. Heeft de Amerikaanse psychiater een zaak?

 

Het brein en de hand

Er bestond in de echt gebeurde zaak geen misverstand over dat de vrouw had gezegd dat de tekst haar door Jezus was ingegeven en door haar een op een was opgetekend. Dat was natuurlijk voor de Vereniging een schot voor open doel. De vrouw gaf daarmee zelf immers al aan, zou je zeggen, dat zij niet zelf de auteur was. Zij had anders gezegd – ook volgens haar eigen opvatting – geen eigen individuele speelruimte en was bij het schrijven van de teksten niet meer dan een soort assistent van Jezus. God was verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst en niet zij. “Waar brein en hand afzonderlijke arbeid verrichten hebben die van het brein de voorrang” zegt de memorie van toelichting bij artikel 6 Aw en dat is klare taal. God als brein, de Amerikaanse psychiater als hand. Zo simpel is het. En dat geldt dan natuurlijk ook†voor de profeten die ook al†niet veel meer deden dan†met de hand optekenen van wat uit het brein van God was voortgekomen.

 

Hoe liggen de kaarten van God

Het brein (of het orakel) van het Oberlandesgericht (OLG) dacht echter anders en sprak de woorden “Gott hat kein Urheberrecht”. Het ziet God als een inspiratiebron en gaat ervan uit dat de mens die die inspiratie ontvangt en van daaruit daadwerkelijk teksten optekent het onbeperkte auteursrecht daarop heeft. Ook geestelijk gestoorde mensen en mensen die uitlatingen doen onder hypnose hebben volgens het OLG auteursrecht. Dit alles natuurlijk nadrukkelijk volgens het Duitse auteursrecht. Als we de Nederlandse rechtspraak toepassen zou de vraag nog aan de orde zijn of de werken waar het hier om gaat, beantwoorden aan de eis van voldoende ‘oorspronkelijkheid’. Hebben de teksten in voldoende mate een ‘eigen oorspronkelijk karakter’ en dragen zij ‘het persoonlijk stempel van de maker’. Speelde de zaak in Nederland dan lagen de kaarten voor God daardoor weer een stuk beter en zouden dit soort spirituele teksten vermoedelijk al†gauw in het domain public belanden. In Duitsland kan het Bundesgerichtshof nog tot andere gedachten komen. Het zou mij niet verbazen.

 

Auteur: Kees Berendsen

Heeft God auteursrecht? Schepper van hemel en aarde Rechtszaak psychiater ACIM Rechtszaak of God auteursrecht heeft Rechtszaak Jezus Psychiater boek over Jezus Jezus auteursrecht Intellectueel eigendom Jezus op ACIM intellectueel eigendom God intellectueel eigendom God rechten en plichten God auteur God auterursrecht God Duitsland rechtszaak ACIM Auteursrecht God auteursrecht boek auteursrecht ACIM

Kees Berendsen is voormalig partner van Croon Davidovich Advocaten te Amsterdam. Kees is momenteel als specialist intellectuele eigendom verbonden aan Croon Davidovich. Hij is onder eigen naam werkzaam als zelfstandig adviseur op het gebied van auteursrecht, portretrecht, modelrecht, merkenrecht en privacy.

Gerelateerde berichten

Wat is auteursrecht anders dan het hebben van een recht op wat je hebt geschapen? God heeft volgens velen de wereld geschapen en in die zin zullen...
Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....

Deel dit artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?