Partneralimentatie en een nieuwe relatie

Partneralimentatie en een nieuwe relatie

Meestal bestaat na beëindiging van een huwelijk of geregistreerd partnerschap een recht op partneralimentatie. Dit recht komt voort uit de wettelijke verplichting van echtgenoten om elkaar te onderhouden. Maar wanneer stopt de partneralimentatie?

 

 

In de meeste gevallen geldt een wettelijke termijn waarna de betalingsverplichting voor partneralimentatie automatisch stopt. Maar de verplichting tot het betalen van partneralimentatie stopt ook als de ontvangende partij een nieuwe relatie aangaat en met de nieuwe partner samenwoont als waren zij gehuwd.

 

De procedure

 

In deze zaak betaalde de man partneralimentatie aan zijn ex-vrouw. De man was echter, van meet af aan, van mening dat hij geen onderhoudsverplichting zou hebben jegens de vrouw, daar zij op het moment van echtscheiding, in 2011, al een nieuwe relatie had en naar mening van de man met deze nieuwe partner samenwoonde als waren zij gehuwd.

 

Recherchebureau

 

De man heeft een paar maanden na de echtscheiding een recherchebureau ingeschakeld. Het rapport dat door het recherchebureau werd opgesteld is in deze procedure als bewijs overgelegd. Dit bureau heeft over een periode van ongeveer vier maanden de vrouw geobserveerd.

Uit het rapport bleek onder meer dat de vrouw en haar nieuwe partner zowel in het appartement van de vrouw als daarbuiten veel tijd met elkaar doorbrengen, dat zij hun affectie over en weer openlijk uitten, dat ook de zoon van de vrouw deel uitmaakt van de relatie en dat de nieuwe partner over een sleutel van het appartement van de vrouw beschikt.

 

De uitspraak van de rechtbank

 

De rechtbank concludeert dat de vrouw en haar nieuwe partner een bestendige invulling geven aan hun affectieve relatie die getuigt van een (praktisch) dagelijks samenleven in een lotsverbondenheid gedurende een langere periode en dat daarom sprake is van samenleven als ware zij gehuwd.

 

Dat de vrouw en haar nieuwe partner, die al meer dan drie jaar een relatie hebben, ieder een eigen appartement hebben maakt dit niet anders. Het aanhouden van een eigen woning sluit samenwonen niet uit. Ook het op schrift gescheiden houden van financiÎn zegt niets over de daadwerkelijke geldstromen.

 

Terug betalen

 

De rechtbank is van mening dat art. 1:160 BW van toepassing is. De vrouw dient de te veel ontvangen onderhoudsbijdragen aan de man terug te betalen. Omdat de vrouw de man niet tijdig geÔnformeerd heeft over haar samenleving moet zij daarnaast ook de, door de rechtbank gematigde, kosten voor het rechercherapport, van € 51.761,65 aan de man terug betalen.

 

Juridische tip – partneralimentatie

 

Betaalt of ontvangt u partneralimentatie. Wilt u weten of dit recht op een financiële bijdrage nog bestaat, of dat deze bijdrage, zou moeten stoppen te hoog of te laag is, neem dan eens contact op.

 

Auteur: Anneloes van Tuijn

 

Anneloes van Tuijn studeerde af aan de Universiteit in Tilburg en sloot in 2009 aan bij Van Zinnicq Bergmann†advocaten. Aanvankelijk richtte Anneloes zich op de algemene civiele praktijk, maar is zich daarbinnen vooral gaan concentreren op huurrecht en familierecht Daarnaast zal zij zich de komende tijd meer gaan toeleggen op het gebied van Intellectuele eigendom.

Gerelateerde berichten

Partneralimentatie en een nieuwe relatie Meestal bestaat na beëindiging van een huwelijk of geregistreerd partnerschap een recht...
Meestal bestaat na beëindiging van een huwelijk of geregistreerd partnerschap een recht op partneralimentatie. Dit recht komt voort uit de wettelijke...

Deel dit artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?