Aanvaarding en verwerping nalatenschap

Wie erfgenaam is in een nalatenschap moet goed bedenken of hij de nalatenschap wil aanvaarden of verwerpen. Deze keuze kan pas worden gemaakt op het moment dat een nalatenschap openvalt en geldt voor de hele nalatenschap. Het is dus niet mogelijk een deel wel te aanvaarden en een ander deel niet. Is de wijze van aanvaarding eenmaal gedaan, dan kan hier niet meer op worden teruggekomen. Er zijn twee manieren om een nalatenschap te aanvaarden: zuiver of beneficiair.

 

Zuivere aanvaarding van de nalatenschap betekent dat aanvaard wordt zonder het maken van enig voorbehoud. De baten en de schulden worden dus aanvaard. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Door zuivere aanvaarding van een nalatenschap kan de erfgenaam ook door schuldeisers worden aangesproken om schulden met zijn eigen vermogen te voldoen als de baten van de nalatenschap niet groot genoeg zijn. Dat is doorgaans niet de bedoeling. Het is dus van belang om vóór het aanvaarden van de nalatenschap te weten of het saldo van de nalatenschap positief of negatief zal zijn.

De keuze voor zuivere aanvaarding kan ter griffie van de rechtbank worden gedaan, maar kan ook blijken uit gedragingen van de erfgenaam. Een erfgenaam die zich ondubbelzinnig en zonder voorbehoud gedraagt als erfgenaam, aanvaardt daardoor de nalatenschap zuiver, tenzij hij natuurlijk eerder een andere keuze heeft uitgebracht.

 

Beneficiaire aanvaarding is hetzelfde als aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving. Door beneficiair te aanvaarden wordt iemand niet met zijn gehele vermogen aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap. Dit is een belangrijk verschil met zuivere aanvaarding. U deelt wel mee in een positief saldo van de nalatenschap maar uw eigen vermogen wordt niet aangetast als er meer schulden zijn dan baten. In principe moet een beneficiair aanvaarde nalatenschap wel beneficiair worden afgewikkeld.

 

De keuze voor beneficiaire aanvaarding moet ter griffie van de rechtbank worden gedaan. In de praktijk wordt vaak een volmacht tot beneficiaire aanvaarding ondertekend, waarna een medewerker van de griffie de keuze voor beneficiaire aanvaarding bij de griffie uitbrengt.

 

Wie helemaal niets met een nalatenschap te maken wil hebben, kan een nalatenschap ook verwerpen. De verwerping werkt terug tot het moment van overlijden van erflater, zodat de erfgenaam na verwerping nooit erfgenaam is geweest. Van belang is dat door deze erfgenaam geen daden van aanvaarding worden gedaan. Wie toch een daad van aanvaarding doet, heeft zuiver aanvaard en kan niet meer verwerpen. Ook eventuele voor de erfgenaam in de plaats tredende erfgenamen zullen in dit geval een keuze moeten maken of en hoe zij de nalatenschap willen aanvaarden.

 

Auteur: Marieke Morshuis (GMW Advocaten)

Aanvaarding en verwerping nalatenschap zuivere aanvaarding personenrecht nalatenschap zonder testament nalatenschap regelen nalatenschap beneficiair aanvaarden nalatenschap belasting nalatenschap Marieke Morshuis GMW advocaten Erfrecht erflater erfgenaam erfenis beneficiaire aanvaarding advocaat aanvaarding nalatenschap aanvaarding erfenis aanvaarding GMW Advocaten is een hedendaagse praktijk waarin de advocaten veel samenwerken buiten de kaders van hun eigen werkgebied. Zodoende vindt u bij GMW Advocaten een unieke mix van juridische specialismen onder één dak. Het kantoor staat midden in de maatschappij, het dagelijkse leven staat centraal, niet de juridische theorie. GMW Advocaten denkt dan ook in oplossingen in plaats van problemen. GMW werkt zowel voor particulieren als de profit- en non-profitsector. Daarnaast wordt ook internationale ondersteuning geboden. Bij GMW Advocaten mag u een persoonlijke benadering, service en één vaste contactpersoon verwachten.

Gerelateerde berichten

Wie erfgenaam is in een nalatenschap moet goed bedenken of hij de nalatenschap wil aanvaarden of verwerpen. Deze keuze kan pas worden gemaakt op het...
“Wilsverklaring bij Miljoenenjacht.” Het spelprogramma Postcodeloterij Miljoenenjacht is door een kandidaat aansprakelijk gesteld. De speler...

Deel dit artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?