Downloadverbod: Wat mag je nog WEL downloaden?

Sinds vorige week is er een downloadverbod. Althans, zo noemen we het gemakshalve maar. Het is namelijk helemaal geen downloadverbod. Er mag alleen geen thuiskopieheffing meer geheven worden op kopieën uit illegale bron, waardoor er dus niet meer vanuit die bronnen gedownload mag worden. Vanuit andere bronnen nog wel. Of zoals mijn vriend zegt: “Maar Lot, iedereen download juist uit die bronnen, waardoor het toch praktisch een downloadverbod is?!” Ik zal je uitleggen waarom het dat niet is en wat je juist wel nog mag.

 

Illegale bron

Niet meer downloaden uit illegale bron dus. Maar wanneer is er dan sprake van een illegale bron? Het is niet altijd zozeer de bron zelf die illegaal is, maar het feit dat de content op een illegale wijze bij de bron terecht is gekomen. Bijvoorbeeld P2P diensten en torent sites. Uploaden is een verveelvoudiging en vaak ook nog een openbaarmaking en dat mag niet van de auteurswet. Tenzij je natuurlijk toestemming hebt van de maker van het werk. Muziek en films die vaak gratis gedownload worden, komen van websites waar deze content op is geplaatst door mensen die daar helemaal geen toestemming voor hadden. Daardoor wordt die bron als het ware illegaal.
Bronnen waar de maker zelf het werk heeft geplaatst, zijn dus geen illegale bronnen.

 

Legale bronnen

Wat is dan een legale bron? Denk eens aan de vele foto-sites, zoals stocksites, Flickr, 500px en instagram. Meestal wordt daar eigen, legaal werk op geupload. Dat werk mag je dus nog steeds onder de thuiskopieregeling downloaden. Content kopiëren van Facebook, twitter en andere social media mag dus ook, mits het daar legaal terecht is gekomen. Hetzelfde geldt voor websites met goede content. Misschien heb je wel ergens een artikel of infographic gezien die je wil bewaren om later terug te kunnen lezen. Dat mag.

 

Thuiskopie

Om zelf goed te kunnen beoordelen wanneer je nou wel en niet mag downloaden, moet je vooral weten hoe de thuiskopie regeling in elkaar zit.
De thuiskopie regeling wil, kort gezegd, zeggen dat je beschermde werken mat kopiëren voor je eigen gebruik. Of dat nu het downlaoden van films en muziek is, je foto’s van pinterest haalt om ze in een offline moodboard te gebruiken of dat je een foto gaat naschilderen. Dat mag allemaal. Wat echter niet mag, is datzelfde werk vervolgens weer openbaar maken of niet voor eigen gebruik verveelvoudigen, zoals het uploaden van dat werk of het tentoonstellen van het werk. Het werk op je (persoonlijke) website plaatsen mag dus ook niet. Daarmee maak je namelijk openbaar. Ook het werk plaatsen op een (afgeschermd) social media platform, is niet toegestaan onder de thuiskopieregeling.

 

Legaal downloaden

Meestal is nogal duidelijk of een bron legaal is of niet. Bij twijfel: niet doen.
Op dit moment heeft Brein aangegeven niet te zullen gaan handhaven. Voorlopig zijn juist de auteursrechthebbenden zelf aan zet om te handhaven. Een lastige klus.

 

AUTEUR: CHARLOTTE MEINDERSMA

Downloadverbod: Wat mag je nog WEL downloaden? thuiskope legale bron illegale bron illegaal downloadverbod downloadenglishsongs downloadenglishdictionary downloaden youtube downloaden van youtube downloaden van uitzending gemist downloaden van soundcloud downloaden uitzending gemist downloaden muziek downloaden legaal downloaden gegevens belastingdienst 2013 downloaden films downloaden belastingaangifte 2013 downloaden

Charlotte’s Law & Fine Prints†is een juridisch advieskantoor voor de creatieve sector en ondernemers. Gespecialiseerd in het Informatierecht werkt zij veel met auteursrecht, portretrecht, privacy, merkenrecht en e-commerce.

Gerelateerde berichten

Sinds vorige week is er een downloadverbod. Althans, zo noemen we het gemakshalve maar. Het is namelijk helemaal geen downloadverbod. Er mag alleen...
Iemand had een mooie infographic gemaakt over beeldgebruik volgens het Amerikaanse auteursrecht. Prachtig schema, veel informatie. Maar Amerikaans....

Deel dit artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)
Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?