Ontslagvergoeding berekenen met kantonrechtersformule na ontslag

Indien u ontslagen wordt, kan het zijn dat u recht heeft op een ontslagvergoeding. Een dreigend ontslag geeft veel onzekerheid. Juist dan, wilt u weten waar u aan toe bent, ook financieel. Een belangrijke manier om een ontslagvergoeding te berekenen is gebruik te maken van de zogenaamde ‘kantonrechtersformule’. Wij hebben de belangrijkste informatie over de kantonrechtersformule voor u op een rij gezet.

Wat is de kantonrechtersformule?

De kantonrechtersformule is niet vastgelegd in de wet, maar in de praktijk zullen veel kantonrechters gebruik van de formule maken om te berekenen waar u recht op heeft.†De kantonrechtersformule biedt geen bindend advies, maar geeft wel een aardige richtlijn over de hoogte van de ontslagvergoeding die u kunt verwachten. De kantonrechters hebben de richtlijn gezamenlijk opgesteld op basis van hun landelijke kennis en ervaring. De formule helpt de rechter om uw financiÎle vergoeding te berekenen, nadat u ontslagen bent.

Is de kantonrechtersformule hetzelfde als de ABC-formule?

Ja, de kantonrechtersformule kennen we ook wel als de ABC-formule, aangezien de formule uit drie verschillende onderdelen bestaat.

Het gaat om:

  • Het gewogen Aantal dienstjaren (A)
  • De maandelijkse Beloning (B)
  • De Correctiefactor (C)

A: gewogen aantal dienstjaren

Het gewogen aantal dienstjaren dat u gebruikt bij de berekening met de kantonrechtersformule is wat anders dan het werkelijke aantal dienstjaren dat u heeft gewerkt. Zodra u ouder wordt, gaan de dienstjaren zwaarder meewegen, waardoor we spreken van een gewogen gemiddelde. U dient de dienstjaren voor uw 35e bijvoorbeeld 0,5 keer mee te tellen. De dienstjaren tussen 35 en 45 jaar tellen 1x mee, die tot aan uw 55ste levensjaar tellen 1,5x mee en de dienstjaren boven de 55 jaar tellen het zwaarst: die mag u 2x meetellen. Op die manier komt u tot het gewogen gemiddelde van het aantal dienstjaren, om de kantonrechtersformule te berekenen.

B: maandelijks beloning

Nadat u uw ontslagbrief heeft gekregen of op basis van een loonstrook kunt u uw ontslagvergoeding berekenen door de maandelijkse beloning op te nemen in de berekening. Dit is de B-factor, die staat voor het vaste bruto maandinkomen dat u ontvangt, inclusief de vakantietoeslag en eventueel een dertiende maand. Een structurele overwerkvergoeding telt ook mee bij uw inkomen, net als een eventuele vaste (ploegen)toeslag. U dient een leaseauto, een werkgeversdeel voor een pensioenpremie, bijdragen in de zorgverzekering of een onkostenvergoeding niet mee te tellen. Op die manier kunt u de kantonrechtersformule toepassen, om tot de vergoeding bij ontslag te komen.

C: correctiefactor

Tenslotte dient u zich te richten op de correctiefactor, die bepaalt in hoeverre het ontslag aan u of de werkgever te wijten is. Is er sprake van een neutrale situatie? Dan zal de kantonrechtersformule uitgaan van een factor 1, waardoor dit geen invloed heeft op de vergoeding bij ontslag. Heeft u zich als werknemer ernstig verwijtbaar gedragen? Dan kan er zelfs een correctiefactor van 0 worden toegepast, waardoor u geen enkele ontslagvergoeding ontvangt. Indien het vooral de werkgever is die iets te verwijten valt kan er een factor 1,5 – 2 worden toegepast. Op basis van deze drie elementen kunt u de kantonrechtersformule toepassen, om de ontslagvergoeding te berekenen.

Zijn er tools beschikbaar om met de formule mijn ontslagvergoeding te berekenen?

Ja, er zijn diverse websites beschikbaar die uw vergoeding kunnen berekenen. Het oordeel blijft uiteindelijk bij de kantonrechter liggen, maar de berekening geeft in ieder geval een indicatie. Let goed op dat u gebruik maakt van de meest recente versie van de kantonrechtersformule.

Gerelateerde berichten

Indien u ontslagen wordt, kan het zijn dat u recht heeft op een ontslagvergoeding. Een dreigend ontslag geeft veel onzekerheid. Juist dan, wilt u...
Vanaf 1 juli 2015 geldt de nieuwe regeling van de Transitievergoeding. De term Transitievergoeding (transitie = overgang) is gekozen om duidelijk te...

Deel dit artikel

Social buttons: 

Vind voor mij de juiste advocaat

U heeft hulp nodig bij een juridisch conflict? Laat ons u helpen met het vinden van de beste advocaat!
Reageer

Experts uitgelicht

Huurrecht, Bouwrecht, Burenrecht
5

(2 beoordelingen)
(Incasso) beslag en executierecht, Ontslagrecht, Echtscheiding
5

(4 beoordelingen)
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Hippisch recht
5

(1 beoordeling)

Exclusief bij De Advocatenwijzer

Gratis juridische documenten
Bespaartips bij juridische kosten
Beoordeel jouw expert
...en verder nog veel meer
Zelf aan de slag?