Meta description: 

Ontslag op staande voet

Uw Zoekopdracht
Verfijn uw resultaten

TARIEF PER UUR

98 experts gespecialiseerd in zijn beschikbaar
Maak direct een afspraak
expert beoordeling tarief
Witlox Snijders Tuzkapan Advocaten
Arbeidsrecht, Verbintenissenrecht, Mediation en Arbitrage
4

Average: 4 (1 vote)

€220
Adrenna Arbeidsrechtadvocaten
Arbeidsrecht
3.8

Average: 3.8 (1 vote)

-
E-LAW Arbeidsrecht Advocaten
Arbeidsrecht
4.6

Average: 4.6 (1 vote)

(3)
€200
Esq Advocaten
Arbeidsrecht, Verbintenissenrecht, (Incasso) beslag en executierecht, Procesrecht, Ondernemingsrecht
4.8

Average: 4.8 (1 vote)

(3)
€195
Croon Davidovich Advocaten
Arbeidsrecht
3.6

Average: 3.6 (1 vote)

(1)
€175
Posthumus Advocatuur
Arbeidsrecht
4.6

Average: 4.6 (1 vote)

(3)
€175
6 %
Driehoek Advocaten
Aansprakelijkheidsrecht, Arbeidsrecht, Overige, (Incasso) beslag en executierecht, Personen- en Familierecht, Ondernemingsrecht, Verbintenissenrecht
5

Average: 5 (1 vote)

(1)
€175
Brusse Masselink Advocaten
Personen- en Familierecht, Arbeidsrecht, Ondernemingsrecht, (Incasso) beslag en executierecht, Vastgoedrecht, Bestuursrecht
3.6

Average: 3.6 (1 vote)

€190
Arbeidsrecht Plus Advocaten
Arbeidsrecht, Overige
4

Average: 4 (1 vote)

€195
ArbeidsrechtLab
Arbeidsrecht
4

Average: 4 (1 vote)

€160

Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet is de onmiddellijke opzegging van een arbeidsovereenkomst zonder vergunning van het UWV en zonder dat er een opzeggingstermijn in acht genomen wordt. Dit kan alleen als er sprake is van een ‘dringende reden’.

 

ontslag op staande voet door werknemer, ontslag staande voet werkweigering, ontslag staande voet diefstal, ontslag staande voet brief,

 

 

 

 

 

Ontslag op staande voet door werkgever: voorwaarden

Een werkgever kan een werknemer op staande voet ontslaan als “daden, eigenschappen of gedragingen van de werknemer, die ten gevolge hebben dat van de werkgever redelijkerwijze niet kan gevergd worden de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.” Er dient aldus sprake te zijn ‘dringende redenen’ die het ontslag rechtvaardigen. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn indien:

  • een de werknemer de werkgever tijdens het sluiten van de arbeidsovereenkomst heeft misleidt;
  • de werknemer ondanks waarschuwing onder invloed van verdovende middelen op het werk verschijnt;
  • de werknemer misdrijven zoals fraude, diefstal of verduistering heeft gepleegd;
  • de werkgever of zijn familie door de werknemer zijn mishandeld, beledigd of bedreigd;
  • de werknemer een ernstig gevaar veroorzaakt voor goederen of personen;
  • er sprake is van een werkweigering aan de kant van de werknemer.

De werkgever dient in bovenstaande gevallen te bewijzen dat er sprake is van dusdanige dringende redenen dat ontslag op staande voet gerechtvaardigd is.

De werknemer die op staande voet wordt ontslagen hoeft niet meer op het werk te verschijnen en ontvangt per direct geen salaris meer. Ook zal het UWV in de meeste gevallen geen recht op WW uitkering toekennen.

Als een werknemer het niet eens is met het ontslag op staande voet, dan is het mogelijk het besluit aan te vechten. In dit geval dient de werknemer aan te tonen dat er geen sprake was van dusdanig dringende redenen dat ontslag op staande voet  gerechtvaardigd was. In dit geval is het als werknemer verstandig aan de werkgever te kennen te geven dat hij / zij in de tussentijd beschikbaar is om arbeid te verrichten. Op deze manier wordt voorkomen dat de werkgever na afloop van de procedure het principe ‘geen arbeid, geen loon’ aanwendt, wanneer blijkt dat het ontslag op staande voet onterecht is gegeven.

Bovendien is het aan te bevelen in deze gevallen altijd een advocaat in de arm te nemen. De financiële belangen zijn immers erg groot (geen baan én meestal geen recht op een WW-uitkering) en emoties kunnen hoog oplopen. 
 

Ontslag op staande voet nemen

Ook een werknemer kan ontslag nemen met onmiddellijke ingang als er hiervoor dringende redenen zijn. Dringende reden voor een medewerker zijn “omstandigheden die ten gevolge hebben dat de werkgever van de medewerker redelijkerwijs niet kan verlangen dat deze de arbeidsovereenkomst laat voortduren.”

Meer specifieke redenen om direct ontslag te nemen kunnen zich voordoen indien

de werkgever je heeft bedreigd of je salaris niet uitbetaald. Wanneer het ontslag op staande voet wordt gehonoreerd, kan het voorkomen dat de werkgever tevens een schadevergoeding moet betalen.

Let op! Als je als werknemer op staande voet ontslag neemt, kan het UWV alsnog besluiten geen WW-uitkering toe te kennen. Gegeven de mogelijk aanzienlijke financiële gevolgen het nemen van ontslag op staande voet, is het raadzaam van te voren juridisch advies in te winnen.

ontslag nemen met onmiddellijke ingang, direct ontslag nemen, zelf op staande voet ontslag nemen, op staande voet ontslag nemen loon, ontslag staande voet werkweigering, ontslag staande voet diefstal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relevante blogs

Keywords

Ontslag op staande voet dringende reden, Ontslag op staande voet nemen, Ontslag op staande voet aanvechten, Ontslag op staande voet betekenis, Ontslag op staande voet tijdens ziekte, Wanneer ontslag op staande voet, Redenen ontslag op staande voet, Voorwaarden ontslag op staande voet, Voorbeeldbrief ontslag nemen, Per direct ontslag nemen, Ontslag krijgen, Ontslag met wederzijds goedvinden, Ontslag nemen, Ontslag tijdens ziekte, Ontslag op staande voet, Ontslagbrief, Dreigend ontslag, Redenen ontslag, Ontslagbescherming, Advocaat ontslag, Advocaat arbeidsrecht

Experts uitgelicht