Meta description: 

Mediation

Uw Zoekopdracht
Verfijn uw resultaten

TARIEF PER UUR

35 experts gespecialiseerd in zijn beschikbaar
Maak direct een afspraak
expert beoordeling tarief
Kauling Advocaten & Mediators
Personen- en Familierecht, Mediation en Arbitrage, Personen- en Familierecht, Personen- en Familierecht
4

Average: 4 (1 vote)

(1)
€195
6 %
Som Advocatuur
(Incasso) beslag en executierecht, Arbeidsrecht, Personen- en Familierecht, Mediation en Arbitrage, Ondernemingsrecht
5

Average: 5 (1 vote)

(4)
€155
Witlox Snijders Tuzkapan Advocaten
Arbeidsrecht, Verbintenissenrecht, Mediation en Arbitrage
4

Average: 4 (1 vote)

€220
Kroonen & Verdult Advocaten
Personen- en Familierecht, Mediation en Arbitrage
3.6

Average: 3.6 (1 vote)

€180
Skrotzki & Van Bree Advocaten
Personen- en Familierecht, Mediation en Arbitrage
3.8

Average: 3.8 (1 vote)

-
De Haan Advocaten & Notarissen Groningen
Personen- en Familierecht, Mediation en Arbitrage
1.8

Average: 1.8 (1 vote)

RWV Advocaten
Personen- en Familierecht, Mediation en Arbitrage, Personen- en Familierecht, Personen- en Familierecht
2.4

Average: 2.4 (1 vote)

-
7 %
DVAN
Personen- en Familierecht, Mediation en Arbitrage
1.6

Average: 1.6 (1 vote)

-
Personen- en Familierecht, Mediation en Arbitrage
0

No votes yet

-
Het Wetshuys Advocaten & Mediators
Personen- en Familierecht, Arbeidsrecht, Bestuursrecht, Strafrecht, Verbintenissenrecht, Mediation en Arbitrage, Faillissementsrecht, Verzekeringsrecht
1.4

Average: 1.4 (1 vote)

Echtscheiding: mediation of advocaat? 

Een echtscheidingsprocedure begint met het indienen van een verzoekschrift tot echtscheiding. De rechter verlangt dat dit altijd door een advocaat gebeurd. Vind hier een overzicht van alle advocaten Familierecht bij de Advocatenwijzer. Als de wederpartij bezwaar maakt, dan zal de rechter besluiten tot een zitting. Als (ex)partners het uiteindelijk eens worden over de voorwaarden van de scheiding, leggen ze hun afspraken vast in een echtscheidingsconvenant.

Partners kunnen ook besluiten om een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding in te dienen. Ze hoeven niet via de rechter tot een echtscheidingsconvenant te komen. Dit kan ook  in gezamenlijk overleg via advocaten of via echtscheidingsbemiddeling met een ‘mediator’.

Mediation, mediator, echtscheidingsbemiddeling, echtscheiden, echtscheiding, bemiddeling scheiden

Wat is een mediator?

Een mediator is een specialist in het ‘oplossen’ van een conflict tussen twee of meerdere partijen. Mediators worden vooral ingehuurd bij een arbeidsconflict of echtscheiding. Doel van beide partijen is dan vaak om langlopende, dure onderhandelingen te vermijden en om in goede harmonie tot een optimale en duurzame oplossing te komen.

Een mediator is een neutrale onafhankelijke partij die samen met alle betrokkenen de wederzijdse belangen gaat onderzoeken. Partijen gaan met elkaar in gesprek onder leiding van de mediator en komen zelf tot een oplossing. Essentieel is dat beide partijen vertrouwen hebben in de mediator. Het vinden van een goede mediator is daarom van groot belang. Vind hier een lijst met alle mediators die te vinden zijn via de Advocatenwijzer.

Wat zijn de spelregels bij mediation?

In principe kan iedereen zich een mediator noemen; het is geen beschermd beroep. Er is wel een MfN-register (voormalig NMI-register). Dit is een door de markt en de rechtspraak erkend kwaliteitsregister voor mediators. MfN-registermediators zijn gekwalificeerde mediators die aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen en werken onder vastgestelde condities. Betrokkenen sluiten met de mediator een mediationovereenkomst.  Mediation is voor de betrokkenen altijd vrijwillig en vrijblijvend. Wanneer een van de partijen wilt stoppen en alsnog de gang naar de rechter wilt maken, dan kan dat.    

Mediation, mediator, echtscheidingsbemiddeling, echtscheiden, echtscheiding, bemiddeling scheiden

Voordelen mediation

Een gang naar de rechter wordt vaak door onderhandelende partijen als stressvol en onbevredigend ervaren. Ook kan een dergelijk proces lang duren en hoge advocatenkosten met zich mee brengen. De belangrijkste redenen waarom partijen bij een echtscheiding kiezen voor mediation hebben dan ook te maken met het besparen van kosten en tijd. Gemiddeld duurt een mediation bij echtscheiding 3-5 sessies van anderhalf uur. Dat komt omgerekend neer op ongeveer Eur 2000-3000 per echtscheidingszaak; oftewel zo’n 25% goedkoper dan wanneer de procedure met twee advocaten wordt doorlopen. Ook het informele karakter en de intentie om voor alle betrokken partijen een gunstige uitkomst te bereiken maken mediation tot een veelgekozen stap in het echtscheidingsproces.   

Hoe selecteer je een mediator

Omdat een mediator geen beschermd beroep is, kan het lastig zijn om een goede mediator te vinden. Er zijn een aantal certificaties voor mediators beschikbaar. Elk daarvan beoogd belangrijke principes als juridische kennis, stappen in het bemiddelingsproces, ethische standaarden als geheimhouding, etc. goed te verankeren in de manier van werken. Om tot een goede keuze te komen is het raadzaam te vragen naar certificering. Het is ook raadzaam te kijken of een mediator beoordelingen van clienten of collega’s beschikbaar heeft. Vind hier een lijst met alle mediators te vinden via de Advocatenwijzer.    

Relevante blogs

Tags 

Mediation, mediator, echtscheidingsbemiddeling, echtscheiden, echtscheiding, bemiddeling scheiden  

Experts uitgelicht