Meta description: 

Concurrentiebeding

Uw Zoekopdracht
Verfijn uw resultaten

TARIEF PER UUR

98 experts gespecialiseerd in zijn beschikbaar
Maak direct een afspraak
expert beoordeling tarief
ONS Advocaten
Arbeidsrecht, Bestuursrecht, Verbintenissenrecht, Overige
3.6

Average: 3.6 (1 vote)

€175
5 %
Hanze advocaat
Arbeidsrecht
3.4

Average: 3.4 (1 vote)

€225
Posthumus Advocatuur
Arbeidsrecht
4.6

Average: 4.6 (1 vote)

(3)
€175
6 %
Lewandowski Advocatenkantoor
Fiscaal recht, Arbeidsrecht, Bestuursrecht, Internationaal recht
2.4

Average: 2.4 (1 vote)

-
Advocatenkantoor Uilhoorn
Arbeidsrecht
1

Average: 1 (1 vote)

€205
Croon Davidovich Advocaten
Arbeidsrecht
3.6

Average: 3.6 (1 vote)

(1)
€175
Esq Advocaten
Arbeidsrecht, Verbintenissenrecht, (Incasso) beslag en executierecht, Procesrecht, Ondernemingsrecht
4.8

Average: 4.8 (1 vote)

(3)
€195
Kortman Advocaten
Arbeidsrecht
3.6

Average: 3.6 (1 vote)

€225
Witlox Snijders Tuzkapan Advocaten
Arbeidsrecht, Verbintenissenrecht, Mediation en Arbitrage
4

Average: 4 (1 vote)

€220
Dieteren Advocatuur
Bestuursrecht, Arbeidsrecht, Aansprakelijkheidsrecht, Omgevingsrecht, Goederenrecht, Verbintenissenrecht, Overige, Vastgoedrecht
3

Average: 3 (1 vote)

€160
6 %

Concurrentiebeding en relatiebeding; betekenis en redelijkheid

Concurrentiebeding en relatiebeding worden nogal eens verward. Wat is de betekenis van het concurrentiebeding, hoe ziet een model concurrentiebeding eruit en wat is rechtsgeldige bepalingen die in een concurrentiebeding opgenomen kunnen worden?

Een concurrentiebeding is een clausule in een contract waarbij de ene partij zich verplicht aan de andere partij geen concurrerende activiteiten te ontwikkelen. Dit geldt zowel in loondienst als als zelfstandige. Een concurrentiebeding wordt ook wel een non-concurrentiebeding of niet-concurrentiebeding genoemd.  

 

Er bestaand twee soorten concurrentiebedingen:

  • Opgenomen bij aanvang van de arbeidsovereenkomst;

  • Concurrentiebeding bij ontslag van de werknemer.

 

Vanwege de streng-beperkende aard van een concurrentiebeding, kan een dergelijke overeenkomst grote gevolgen hebben op het vermogen van een werknemer tot het aangaan van een nieuwe baan of het starten van een nieuw bedrijf. Het opstellen of wijzigingen van een concurrentiebeding is in eerste instantie iets tussen werknemer en werkgever. Wanneer partijen er niet uitkomen, kan worden getracht middels mediation tot een oplossing te komen. Ook wordt regelmatig de kantonrechter gevraagd te oordelen over de bepalingen van een concurrentiebeding.  

concurrentiebeding voorbeeld, concurrentiebeding bij ontslag, relatiebeding, concurrentiebeding model, concurrentiebeding betekenis, concurrentiebeding handelsvertegenwoordiger, concurrentiebeding.

Model concurrentiebeding

Een standaard-concurrentiebeding bevat vaak de volgende onderdelen:

  • omschrijving van de werkzaamheden waarop het beding betrekking heeft;

  • een termijn;

  • een bepaalde regio;

  • een schadevergoeding bij overtreding.

 

Een concurrentiebeding is in principe rechtsgeldig wanneer de werknemer meerderjarig is en wanneer er sprake is van een schriftelijke overeenkomst. Een concurrentiebeding houdt echter niet in dat een werknemer automatisch wordt verboden te werken voor een concurrent. Vaak geldt een concurrentiebeding specifiek ten aanzien van de beperkende onderdelen. Zo kan de overeenkomst bijvoorbeeld inhouden dat de werknemer geen klanten mag aftroggelen, danwel geen specifieke bedrijfsgeheimen mag prijsgeven. Ook kan het contract de werknemer verbieden voor zichzelf te beginnen. In veel gevallen verbiedt het concurrentiebeding om soortgelijke werkzaamheden bij een concurrent te verrichten. Dit houdt dus niet noodzakelijk in dat de werknemer überhaupt niet bij een concurrent aan de slag kan.

 

Het is belangrijk dat de werknemer bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst goed nadenkt over de toekomstige ‘arbeidsscenarios.’ Met name voor mensen in een commerciële functie kan een strikt concurrentiebeding erg nadelig uitpakken.

 

Mocht het toch tot een conflict komen over een concurrentiebeding bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst, dan is er een aantal redenen waarom het concurrentiebeding door een kantonrechter beperkt kan worden of zelfs geheel wordt ontbonden. Voorgaande kan bijvoorbeeld aan de orde zijn indien de werkgever en werknemer hierover een overeenkomst hebben bereikt, als werknemer rechtsgeldig op staande voet ontslag heeft genomen, of als de bepalingen van het beding als te beperkend worden aangemerkt.     

concurrentiebeding voorbeeld, concurrentiebeding bij ontslag, relatiebeding, concurrentiebeding model, concurrentiebeding betekenis, concurrentiebeding handelsvertegenwoordiger, concurrentiebeding.

Relatiebeding

Het relatiebeding is minder omvattend dan een concurrentiebeding. In een relatiebeding wordt werknemer verboden na beëindiging van de arbeidsovereenkomst nog contact te onderhouden met relaties van de werkgever. Er worden geen beperkingen opgelegd die een indiensttreding bij een concurrerende onderneming of het zelf-starten van een onderneming beletten.

Toch kan ook een relatiebeding door de rechter te strikt worden geacht. Dat gebeurd wanneer de beschrijving van ‘relaties’ te algemeen en daarom te beperkend wordt ervaren. Een veel voorkomende en geaccepteerde omschrijving van relaties is: "Relaties zijn alle bedrijven en organisaties aan wie de werkgever in het jaar voorafgaand aan het einde van de arbeidsovereenkomst producten of diensten heeft geleverd en/of aan wie de werkgever in die periode een offerte heeft uitgebracht."

 

Relevante blogs

Keywoorden

concurrentiebeding voorbeeld, concurrentiebeding bij ontslag, relatiebeding, concurrentiebeding model, concurrentiebeding betekenis, concurrentiebeding handelsvertegenwoordiger, concurrentiebeding.

 

Experts uitgelicht